ßßß Cookit - przepis na Przepyszne kruche ciasteczka, przepis prosto z Francji

Przepyszne kruche ciasteczka, przepis prosto z Francji

nazwa

Wykonanie

Lista składników
230 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 330 g przesianej mąki tortowej sól na czubku łyżeczki 1 duży cukier waniliowy [n] Dodatkowo 1 jajko cukier kryształ, grubo mielony
Ciasteczka niezwykle proste, pyszne i bardzo kruche. Przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach. Będą wtedy długo kruche. Polecam.
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Dodać sól, mąkę i utrzeć dokładnie. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Z każdej porcji ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm. Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
Odwinąć ciasto z folii i obtoczyć w roztrzepanym jajkiem a następnie w cukrze. Pociąć na krążki o grubości półtora centymetra. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasteczka. Układać w odstępach tak żeby się nie dotykały.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 15-20 minut. Ciasteczka muszą nabrać złotego koloru. Zostawić na blaszce aż ostygną. Następnie do słoika i gotowe.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/przepyszne-kruche-ciasteczka-przepis-prosto-z-francji