Wykonanie
Wczoraj na blogu pojawił się post z tym, jak wykonać masę z pianek, a dziś walentynkowe
ciasteczka w piankowej
masie. Słodko, ale tak ma być, prawda? :)Życzę udanych Walentynek :)Zapraszam Was również do śledzenia Bizneswoman w kuchni Od kuchni na Instagram'ie ;]http://instagram.com/bizneswomanwkuchni

Co potrzebujemy:
Ciastka125 g
mąki70 g
cukru1
jajko74 g
masła3 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa z pianekok 300 g pianekok 500 g
cukru pudrukilka łyżek
wody
1. Do miski dodajemy przesianą
mąkę,
cukier puder,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia,
sól,
jajko orazmiękkie
masło. Wyrabiamy ciasto. Możliwe, że będzie trzeba dodać więcej
mąki, aby masa była gładka, a ciasto nie kleiło się. Wkładamy je na ok 0,5 h do lodówki.Ciasto wałkujemy, wycinamy kształty i pieczemy w 175 stopniach, przez ok 10-15 minut.2. Pianki roztapiamy w kąpieli
wodnej. Wybrałam wariant w którym miseczka nie ma bezpośredniego kontaktu z
wodą.Do miseczki dodajemy kilka łyżek
wody oraz pianki. Zawieszamy na rondelku, mieszamy aż do całkowitego roztopienia.Możemy dodać
barwniki spożywcze, aby kolor był ładniejszy.3. Do roztopionej masy dodajemy stopniowo
cukier puder i mieszamy. Gdy masa będzie sprawiać
opór, wykładamy ją na blat obsypany
cukrem pudrem i dalej ugniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy.Z masy wycinamy kwadraty do oblepiania naszych
serc. Aby nie przyklejała się do blatu, obsypujemy go
cukrem pudrem lub smarujemy
olejem.