Wykonanie
Babeczki to idealny deser na różne okazje. Można nadziać dowolnym kremem i ozdobić wszelkimi dodatkami. Cieszą oko i smakują rewelacyjnie. Po upieczeniu
spodów można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu nawet tydzień.Składniki:2 szklanki
mąki5 łyżek
cukru pudrupaczka
cukru waniliowegospora szczypta
soli200g
masła1
jajkoMąkę przesiewamy i mieszamy z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i
solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Ugniatamy, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę.. Na koniec dodajemy
jajko, aż ciasto będzie jednolite. Owijamy je folią spożywczą i kładziemy do lodówki na 1-2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Szklanką nieco większą niż średnica foremek na babeczki wycinać kółka. Gotowe kółeczko wkładamy do foremki i przygniatamy drugą foremką. Dno nakłuwamy widelcem. Ostawiamy do lodówki na 15 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Pieczemy 15-18 minut.Uwaga: ciasto ma tendencję do kurczenia się podczas pieczenia, więc dobrze
mieć dość wysokie foremki.