Wykonanie
Bardzo dawno nie
jadłam pierogów z
mięsem, nie mówiąc już o tym, że nie pamiętam abym je kiedykolwiek robiła. Nadeszła
pora naprawić to przeoczenie, a że miała porcję ugotowanego
kurczaka ochoczo zabrałam się do robienia pierogów.Jak się domyślacie przygotowałam farsz z gotowanego
kurczaka, warzyw z
bulionu i
suszonych grzybów. Oj dawno się tak nie ujadłam. Pierogi wyszły idealne.

Pierogi z
kurczakiem i
grzybamiSkładniki: na 60 pierogówCiasto na pierogi450 g
pszennej mąkiszczypta
soli350 ml wrzątku2 łyżki
olejuFarsz z
kurczaka20 g
suszonych grzybów1 duża
cebula500 g ugotowanego
kurczaka, obranego z kości1
marchewka z
bulionu2 łyżki posiekanej
natki1
jajkosól i pierz do smaku2 łyżki
oleju1 łyżka
masła
Przygotuj farsz.
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw na 20 minut.
Potem pokrój w drobną kostkę. Pokrój drobno
cebulę i
pietruszkę.
Grzyby,
cebulę i
pietruszkę podsmaż na
oleju i
maśle. Przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojoną
marchewkę i zmielone
mięso z kurczaka. Dopraw farsz
solą i
przyprawami, u mnie
czarny pieprz.Z podanych składników zagnieć ciasto. Przykryj folią i pozostaw na 15 minut.
Potem podziel na 2 części i rozwałkuj na cienkie placki. Metalową obręczą, u mnie 8 cm wycinaj placuszki. Na każdy placek połóż po łyżce nadzienia i ściśnij brzegi na kształt księżyca. Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie, około 3 minuty. Pierogi powinny wypłynąć na powierzchnię
wody.Ostudzone pierogi podsmażyłam na patelni i podałam ze skwarkami i polane tłuszczem. Czy jest coś bardziej polskiego niż pierogi?

Pierogi lubię pod każdą postacią, ale pierogi z
jagodami należą do moich ulubionych. A Wy jakie lubicie?Polecane przepisyNakleilam osiemdziesiat a Wy?Pierogi
drożdżowe z
szynką,
pieczarkami i
paprykąPierogi z
jagodami i
ricottąPierogi ,my
loveDrożdżowe pierogi ze świątecznych resztek