ßßß
Pierogi z kurczakiem i grzybamiSkładniki: na 60 pierogówCiasto na pierogi450 g pszennej mąkiszczypta soli350 ml wrzątku2 łyżki olejuFarsz z kurczaka20 g suszonych grzybów1 duża cebula500 g ugotowanego kurczaka, obranego z kości1 marchewka z bulionu2 łyżki posiekanej natki1 jajkosól i pierz do smaku2 łyżki oleju1 łyżka masła
Przygotuj farsz. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw na 20 minut. Potem pokrój w drobną kostkę. Pokrój drobno cebulę i pietruszkę. Grzyby, cebulę i pietruszkę podsmaż na oleju i maśle. Przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę i zmielone mięso z kurczaka. Dopraw farsz solą i przyprawami, u mnie czarny pieprz.Z podanych składników zagnieć ciasto. Przykryj folią i pozostaw na 15 minut. Potem podziel na 2 części i rozwałkuj na cienkie placki. Metalową obręczą, u mnie 8 cm wycinaj placuszki. Na każdy placek połóż po łyżce nadzienia i ściśnij brzegi na kształt księżyca. Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie, około 3 minuty. Pierogi powinny wypłynąć na powierzchnię wody.Ostudzone pierogi podsmażyłam na patelni i podałam ze skwarkami i polane tłuszczem. Czy jest coś bardziej polskiego niż pierogi?
Pierogi lubię pod każdą postacią, ale pierogi z jagodami należą do moich ulubionych. A Wy jakie lubicie?Polecane przepisyNakleilam osiemdziesiat a Wy?Pierogi drożdżowe z szynką, pieczarkami i paprykąPierogi z jagodami i ricottąPierogi ,my loveDrożdżowe pierogi ze świątecznych resztek