Wykonanie
Ta zupka to idealna propozycja na zimowy obiad. Jej przygotowanie nie wymaga wielu skomplikowanych operacji ani czasu. Przepis nagrodzony w konkursie na szybkie danie jednogarnkowe zorganizowanym przez redakcję portalu Uroda i Zdrowie oraz sponsora
marki DAFI. W portalu zarejestrowana jestem pod nazwą "Ewuncja".Składniki:( na 4 osoby)- 1 duża
marchew,- 25 dag.
pieczarek,- 1
cebula,- 2 łyżki
masła,- 2 łyżki
mąki pszennej,- 1,5 litra
bulionu drobiowego,- 30 dag.
mielonego mięsa z indyka,- 1
jajko,- 1 łyżka
bułki tartej,- 2
serki topione,-
natka pietruszki,-
sól i
pieprz,-
olej do smażenia.


Sposób wykonania:
cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
marchew obieramy, płuczemy i kroimy w pół talarki, w garnku o grubym dnie roztapiamy
masło i wrzucamy warzywa, mieszając smażymy 2-3 minuty,
pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw, podsmażamy jeszcze 2 minuty,podsmażone składniki oprószamy
mąką i mieszając wlewamy powoli
bulion drobiowy,doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 min., w tym czasie do
mięsa mielonego dodajemy
jajko,
bułkę tartą, szczyptę
soli i
pieprzu, wyrabiamy na gładką masę,formujemy małe pulpeciki, wrzucamy na mocno rozgrzany
olej i smażymy na rumiano,niewielką ilość gorącej zupy odlewamy do kubka i rozpuszczamy w niej
serki topione (dobrze mieszamy aby nie pozostały grudki)roztopione
serki dodajemy do zupy i mieszamy podgrzewając, na koniec gotowe pulpeciki przekładamy do zupy, przyprawiamy
solą i
pieprzem, podajemy z
natką pietruszki.Zyczę smacznego i pozdrawiam.Inne propozycje:zupa klopsowawiosenna jarzynowa z pulpecikamikapuśniak z
młodej kapusty z
grzybamiInspiracją był przepis podany w poradniku
Tina nr 2/2011