Wykonanie
Ciasto na pierogi! Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe ale to z dodatkiem wrzątku i
jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach.

Składniki:około 80 pierogów o średnicy 8 cm500 g
pszennej mąki2 łyżki
oleju300 ml wrzątku1 łyżeczka
solijajkoCiasto na pierogi zagnieć ręcznie lub przy pomocy kuchenego robota. Do misy robota wsyp
mąkę z
solą. Dodaj
jajko i zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj
wodę, dodaj
olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania. Ilość
wody w cieście zależy od rodzaju
mąki.
Mąka mące nie równa. Lepiej wlej część
wody i stopniowo dolewaj, aż ciasto zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji.Polecane przepisyPierogi z
kurczakiem i
grzybamiPierogi z
jagodami i
ricottąPyszne pierogi z
jagodamiPierogi ,my
loveNakleilam osiemdziesiat a Wy?