ßßß
Składniki:około 80 pierogów o średnicy 8 cm500 g pszennej mąki2 łyżki oleju300 ml wrzątku1 łyżeczka solijajkoCiasto na pierogi zagnieć ręcznie lub przy pomocy kuchenego robota. Do misy robota wsyp mąkę z solą. Dodaj jajko i zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj wodę, dodaj olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania. Ilość wody w cieście zależy od rodzaju mąki. Mąka mące nie równa. Lepiej wlej część wody i stopniowo dolewaj, aż ciasto zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji.Polecane przepisyPierogi z kurczakiem i grzybamiPierogi z jagodami i ricottąPyszne pierogi z jagodamiPierogi ,my loveNakleilam osiemdziesiat a Wy?