Wykonanie
Pierogi z
mięsem – świąteczne resztkiPierogi z
mięsem to sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Została mi niezła porcja
mięsa, trochę
jarmużu…W sam raz na farsz do pierogów. Bardzo lubię jeść pierożki ale muszę przyznać, że nie lubię ich robić. Pierogi są pracochłonne ale efekt końcowy w pełni rekompesuje czas przyrządzania. Pierogi z
mięsem są bardzo popularne w moim domu. Robię je często w dużych porcjach i mrożę. Najsmaczniejsze pierożki to te odgrzane na patelni i polane
masłem.

Składniki: na około 60 pierogówCiasto na pierogi, tutaj przepisFarsz z
mięsa½ kg ugotowanego lub smażonego
mięsa1
cebula4 liście
jarmużusól i
pieprz do smaku

Przepuść
mięso przez maszynkę do
mięsa. Pokrój
cebulę drobno i zeszklij na
oleju. Oderwij miękkie liście
jarmużu, poszatkuj i dodaj do
cebuli. Smaż przez 5 minut. Przygotuj ciasto na pierogi i rozwałkuj cienko. Za pomocą metalowej obręczy wytnij kółka z ciasta. Na każde nałóż po łyżce farszu, posmaruj brzegi
wodą i złóż na pół. Dociśnij brzegi palcami lub widelcem. Ułóż pierogi na stolnicy oprószonej
mąką i przykryj ściereczką aby nie obeschły. W dużym garnku zagotuj
wodę z
solą. Gotuj pierogi partiami, dopóki nie wypłyną na powierzchnię, około 2 minut. Wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na opłukanym zimną
wodą talerzu. Ostygnięte i suche pierogi można zamroziź. Podawaj wedle smaku. Pierogi z
mięsem podaję odsmażone polane
masłem.Polecane przepisyPierogi z
kurczakiem i
grzybamiPierogi ,my
loveSmaczne pierogi z
truskawkami na słodkoCiasto na pierogi najlepszePierogi z
jagodami i
ricottą