Wykonanie
Nadziewane i panierowane naleśniki czyli krokiety przyrządzam często, bo rodzinka bardzo je lubi. Dzisiaj kolej na nowy przepis, krokiety z
kurczakiem,
mozzarella i
szpinakiem .Krokiety z
kurczakiem przyrządzam najczęściej, bo lubię gotować zupę na rosole z
kurczaka.
Mięso z kurczaka wykorzystuję zazwyczaj do krokietów. Oszczędnie ale smacznie, zdrowo i pożywnie.

Dzisiaj na odmianę zamiast mielić
mięso posiekałam je drobno, a następnie wymieszałam z resztą składników. Do panierki użyłam pangratatto, po które ostatnio bardzo często sięgam. Pycha!Składniki: na 12 krokietówCiasto na naleśniki3
jajka300 ml
mąki½ l
mleka2 łyżeczki
soliolej do smażeniaNadzienie do naleśnikówobrane z kości
mięso z ugotowanego
kurczaka o wadze 1,3 kg200
świeżego szpinaku1
cebula250 g
mozzarellaDo panierowania2
jajka300 ml pangratatto100 ml startego gruyère
sera lub
parmezanu, u mnie gruyére
olej do smażeniaWykonanie:Wymieszaj ciasto na naleśniki i usmaż 12 małych naleśników.Pokrój
cebulę w kostkę i zrumień na
oleju dodaj opłukany
szpinak, dopraw
solą i
pieprzem. Smaż aż
szpinak zacznie “więdnąć”. Pokrój w kostkę
mięso z kurczaka, zetrzyj
mozzarella na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz dopraw
solą i
pieprzem.Nadziej naleśniki,
zwiń w paczuszkę, obtocz w
jajku, a następnie w pangratatto i
serze. Smaż na
oleju po obu stronach w niskiej temperaturze.

Polecane przepisyCiasto na pierogi najlepszePierogi z
kurczakiem i
grzybamiPierogi ,my
lovePyszne pierogi z
jagodamiSmaczne pierogi z
truskawkami na słodko