Wykonanie
To, że
cukinia to warzywo, które świetnie smakuje chyba każdy doskonale wie, ale w kwestii jadalności jej kwiatów, jak przypuszczam wiele osób mogłoby się ze mną nie zgodzić. Prawda jest taka, że te kwiaty odpowiednio przyrządzone smakują naprawdę doskonale. Zachęcam do spróbowania.SKŁADNIKI:10 kwiatów
cukinii1 szklanka
mleka1
jajkoszczypta
soliokoło 8 łyżek pełnoziarnistej
mąki orkiszowej
mozzarella w zalewie2 łyżki pestek (słonecznik+siemię lniane+sezam)
olej do smażeniaZ kwiatów
cukinii usunąć pręciki z pyłkiem, opłukać pod zimną
wodą i dokładnie wysuszyć.Do miski wlać
mleko, dodać
jajko,
sól i
mąkę - wymieszać. Powinno powstać lejące ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.Kwiaty napełnić kawałkami
sera oraz odrobiną podprażonych wcześniej na suchej patelni pestek.Obtoczyć w cieście i włożyć na gorący, głęboki
olej. Smażyć kilka minut na rumiano. Nadmiar tłuszczu odsączyć w papierowe ręczniki.Kwiaty podawać od razu. Najlepiej smakują z
sałatką z
suszonych pomidorów,
pomidorów świeżych i zielonych
oliwek.SMACZNEGO

