Wykonanie
Rok temu robiłam ten omlet z
malinami . Teraz kiedy przyszedł sezon
truskawkowy, postanowiłam, że też go zrobię. Wersja truskawkowa potrzebuje nieco więcej czasu w piekarniku. Dlaczego? Dlatego, że
truskawki puszczają więcej soku. Mimo tego polecam na weekendowe śniadania.
Składniki:500 ml
mleka2
jajka160 g
mąki65 ml
olejuszczypta
solitruskawki, przekrojone na półew. 1 łyżka
cukruWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Formę (tortownicę 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
masłem.Wszystkie składniki poza
truskawkami wymieszać dokładnie robotem. Ciasto będzie raczej rzadkie. Przelać je do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć
owoce. Piec około 30 minut, aż omlet będzie lekko brązowy. Jeżeli omlet zbyt szybko robi się brązowy, można przykryć go folią aluminiową.