Wykonanie
Oglądając koronkowe naleśniki na różnych blogach postanowiłam zrobić i ja...ale niestety ja nie mam aż takich zdolności...i takich pięknych
serc koronkowych [a takie planowałam zrobić] nie udało mi się wyczarować..ale jeszcze kiedyś będzie powtórka i będą może i
serca..chociaż z takiego ciasta i takiego sposobu wykonania można wyczarować różne "stworki" itp..Następnym razem wypróbuję używając innej butelki...z mniejszym otworkiem.Moje stworki były smażone na nalesnikarce ..polecam..1 szkl.
mleka1 szkl.
mąki1
jajko1 łyżka
olejuszczypta
soli1 łyżka
cukruWszystkie składniki zmiksować i o dstawić na 30 minut, wtedy bardziej zgęstnieje. Przelać do wąskiej buteleczki z małą dziurką albo do woreczka strunowego z lekko odciętym
rogiem. Na rozgrzanej patelni formować wzory wyciskając ciasto z butelki.Smażyć z obu stron.Podawać np.posypane
cukrem pudrem, z
dżemem.itp.