Wykonanie
Witam i zapraszam na kolejne ciasto
marchewkowe, tym razem z
owsianymi płatkami i
żurawiną. Bardzo wilgotne ciasto i łatwe w pieczeniu. Lekko dietetyczne, bo upieczone na owsianych płatkach. Do ciasta dodałam również
żurawinę. Nie suszoną ale mrożoną przez co ciasto
marchewkowe zyskało na smaku i jeszcze więcej na wilgotności.

To ciasto upiekłam z dodatkiem
stewii, która jest naturalnym słodzikiem, a to dlatego bo mi zabrakło
cukru.Składniki:400 g
marchewki, drobno utartej130 g
owsianych płatków, zmielonych4
jajka,
żółtka oddzielone od
białekszczypta
soli2 łyżki
oleju5 łyżek
brązowego cukru2 łyżki
stewii lub dodatkowo 4 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 dl świeżej
żurawiny, u mnie mrożonaWykonanie:Ubij
żółtka z
cukrem na puszysto. Wymieszaj z utartą
marchewką. W osobnej misce wymieszaj zmielone
owsiane płatki z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj lekko łyżką.Ubij pianę na sztywno z
solą, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj mrożoną
żurawinę i lekko wymieszaj.Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wygładz powierzchnię. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu przez 40 minut.

Ciasto
marchewkowe można bez wyrzutów sumienia zjeść na śniadanie!

Polecane przepisyBabka ucierana z
zurawina,
czekolada i
orzechamiCiasto ucierane z
truskawkami i
migdałamiCiasto
bananowe z
białą czekoladą