ßßß
To ciasto upiekłam z dodatkiem stewii, która jest naturalnym słodzikiem, a to dlatego bo mi zabrakło cukru.Składniki:400 g marchewki, drobno utartej130 g owsianych płatków, zmielonych4 jajka, żółtka oddzielone od białekszczypta soli2 łyżki oleju5 łyżek brązowego cukru2 łyżki stewii lub dodatkowo 4 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia2 dl świeżej żurawiny, u mnie mrożonaWykonanie:Ubij żółtka z cukrem na puszysto. Wymieszaj z utartą marchewką. W osobnej misce wymieszaj zmielone owsiane płatki z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj lekko łyżką.Ubij pianę na sztywno z solą, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj mrożoną żurawinę i lekko wymieszaj.Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wygładz powierzchnię. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu przez 40 minut.
Ciasto marchewkowe można bez wyrzutów sumienia zjeść na śniadanie!
Polecane przepisyBabka ucierana z zurawina, czekolada i orzechamiCiasto ucierane z truskawkami i migdałamiCiasto bananowe z białą czekoladą