Wykonanie
Nie co roku mamy 29 lutego, chciałam by ta data była uwieczniona tu na blogu, sama nie wiem dlaczego :) Ale okazja do zaproponowania Wam czegoś dobrego jest, przyznacie?Chrupiące gofry, w środku pulchne i mięciutkie, pachnące
bananami, do tego z dawką zdrowia i witamin.
1.5 szklanki
mąkipłaska łyżeczka
proszku do pieczenia bio6 łyżek
oleju ( rzepakowy lub
kokosowy)1 dojrzały duży
banan2
jajka2-3 łyżki
stewii ( można użyć innego słodzika)1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
mleka ( dowolnego)1/2 łyżeczki
cynamonu1 czubata łyżeczka nasion chiaszczypta
soliOddzielamy
żółtka od
białek.W jednej misce miksujemy ręcznym blenderem kawałki
banana,
żółtka,
olej,
mleko i
wodę.W drugiej misce przesiewamy
mąkę z proszkiem,
stewią,
solą,
cynamonem.Łączymy mokre składniki i suche miksując chwilę by masa się połączyła.Ubijamy pianę z
białek i delikatnie łyżką łączymy z masą. Całość powinna być gęsta ale lejąca.Odstawiamy ciasto na 10 minut.Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry ok. 10 minut do zrumienienia.
Oczywiście wersja mojego dziecka - musi być z
cukrem pudrem :)