Wykonanie
Być może znasz anglosaskie powiedzenie, które
mówi, że „jeśli życie
daje Ci
cytryny, zrób lemoniadę”. W innej wersji zdecydowanie mogłoby ono brzmieć: „jeśli życie
daje ci przejrzałe
banany, zrób chlebek bananowy”! Ten przepis to prawdziwy hit ostatnich czasów. Błyskawiczne, aromatyczne ciasto uzupełniliśmy o kawałki
czekolady, by mogło jeszcze lepiej zaspokoić apetyt na coś słodkiego. To idealny deser na weekend i na środek tygodnia. Sprawdź!Czym jest chlebek bananowy? Mimo swojej nazwy, ma niewiele wspólnego z
chlebem – przynajmniej pod względem smaku czy przygotowania. Tradycyjnie jest jednak pieczony w foremce keksowej, co nadaje mu wygląd bochenka. Ukrojone z niego „kromki” można swobodnie smarować np.
masłem orzechowym lub
dżemem, tworząc jeszcze smaczniejszą przekąskę. Chlebek
bananowy jest jednak bajecznie szybki w przygotowaniu i nie wymaga pracy z
drożdżami czy zakwasem. Wystarczy kilka prostych składników (podstawą są mocno dojrzałe, nawet czarne
banany) i podstawowe narzędzia kuchenne – nie jest konieczny nawet mikser! Poza tym chlebek
bananowy stwarza bardzo szerokie
pole do interpretacji. Można do niego dodać np.
orzechy,
cynamon,
suszone owoce albo tak jak w naszym przypadku
czekoladę.Co ważne, chlebek
bananowy jest nie tylko pyszny, ale również dość sycący. Dlatego świetnie sprawdzi się np. na drugie śniadanie. Naturalna
słodycz bananów sprawia, że nie wymaga dodatku dużych ilości
cukru, dlatego jest uważany za w miarę zdrowe ciasto (choć nie ukrywajmy, to nadal deser, który nie powinien być podstawą codziennej diety).
Czekoladę mleczną można jednak zastąpić gorzką, by uzyskać bardziej wytrawny i wyrafinowany smak. Chlebek
bananowy wzbogacony
orzechami będzie bardziej treściwy, natomiast bez nich lżejszy. Dodatek
cynamonu jest opcjonalny, ale ładnie podkreśla smak składników.Jeśli z kuchennego blatu właśnie patrzą na Ciebie ciemne, przejrzałe
banany, nie wahaj się i wypróbuj to fantastyczne ciasto.Składniki:3 duże lub 4 średnie bardzo dojrzałe
banany,150 g
cukru trzcinowego,2
jajka,100 ml
oleju,200 g
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,szczypta
soli,100 g
czekolady mlecznej E.Wedel, pokrojonej na małe kawałkiopcjonalnie: ½ łyżeczki
cynamonu,opcjonalnie: 100 g ulubionych
orzechów, posiekanych.Przygotowanie:
Banany włożyć do miski i rozgnieść je widelcem do konsystencji papki. Dodać
cukier,
jajka i
olej. Wymieszać za pomocą miksera, rózgi kuchennej lub widelca.
Mąkę z proszkiem,
sodą,
solą i ewentualnie
cynamonem wymieszać. Przesiać do miski z masą
bananową. Wymieszać lub zmiksować całość do połączenia się składników. Następnie dosypać
czekoladę (i ewentualnie
orzechy), delikatnie wymieszać łyżką.Przelać ciasto do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki o długości ok. 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45 – 50 minut do suchego patyczka. Jeść po przestudzeniu.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowy-
chleb-/