ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z jabłkami bez mąki (dla diabetyków)

Ciasto migdałowe z jabłkami bez mąki (dla diabetyków)

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem tworzenia przepisów dla diabetyków. Nie, nie jestem chora na cukrzycę. W mojej bliskiej rodzinie także na szczęście nikt nie choruje. O tym pomyśle zdecydował przypadek. Moja dobra znajoma zajmuje się uświadamianiem, jak sobie z tą chorobą radzić, jak z nią zwyczajnie żyć, a ja postanowiłam pogłębić ten temat od strony kuchennej - będę starała się wymyślać smaczne i bezpieczne dla diabetyków potrawy. Mam nadzieję, że komuś się przydam i umilę kulinarną codzienność :)
Zaczynam od ciasta, bo to pierwsza rzecz, jaka w związku z tym umilaniem mi przyszła do głowy . Ciasto nie zawiera mąki, ani tłuszczu - tzn. ściśle rzecz biorąc zawiera go śladowe ilości. Smakuje bardzo dobrze i z przyjemnością zjem dziś kawałeczek do popołudniowej kawy.
Zapraszam Was do polubienia fanpage: DOLCEVITA Zrozumieć Cukrzycę .
Składniki (u mnie kwadratowa tortownica 18 x 18 cm):
4 żółtka
2 białka
szczypta soli
5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu)
5 pełnych łyżek płatków owsianych
5 pełnych łyżek mielonych migdałów
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 pełne łyżki odtłuszczonego twarogu z wiaderka
2 jabłka
Dodatkowo :
odrobina oleju do natłuszczenia formy
mielone migdały do oprószenia formy
Przygotowanie :
Żółtka ubijam z cukrem brzozowym na bardzo puszystą, gładką i jasną masę (cukier musi się całkiem rozpuścić), po czym ubijając dalej dodaję ser. Gdy masa się połączy, dodaję cynamon, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia i mielone migdały. Mieszam dokładnie łopatką, dodaję płatki owsiane. Na końcu dodaję ubite na sztywno z solą białka, delikatnie mieszam. Masę przekładam do tortownicy (dno wykładam papierem, lekko natłuszczam boki i oprószam je mielonymi migdałami), wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/04/ciasto-migdaowe-z-jabkami-bez-maki-dla.html