Wykonanie
Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem tworzenia przepisów dla diabetyków. Nie, nie jestem chora na cukrzycę. W mojej bliskiej rodzinie także na szczęście nikt nie choruje. O tym pomyśle zdecydował przypadek. Moja dobra znajoma zajmuje się uświadamianiem, jak sobie z tą chorobą radzić, jak z nią zwyczajnie żyć, a ja postanowiłam pogłębić ten temat od strony kuchennej -
będę starała się wymyślać smaczne i bezpieczne dla diabetyków potrawy. Mam nadzieję, że komuś się przydam i umilę kulinarną codzienność :)Zaczynam od ciasta, bo to pierwsza rzecz, jaka w związku z tym umilaniem mi przyszła do głowy . Ciasto nie zawiera
mąki, ani tłuszczu - tzn. ściśle rzecz biorąc zawiera go śladowe ilości. Smakuje bardzo dobrze i z przyjemnością zjem dziś kawałeczek do popołudniowej
kawy.Zapraszam Was do polubienia fanpage: DOLCEVITA Zrozumieć Cukrzycę .



Składniki (u mnie kwadratowa tortownica 18 x 18 cm):4
żółtka2
białkaszczypta
soli5 łyżek
cukru brzozowego (
ksylitolu)5 pełnych łyżek
płatków owsianych5 pełnych łyżek mielonych
migdałów2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
cynamonu3 pełne łyżki odtłuszczonego
twarogu z wiaderka2
jabłkaDodatkowo :odrobina
oleju do natłuszczenia formymielone
migdały do oprószenia formyPrzygotowanie :
Żółtka ubijam z
cukrem brzozowym na bardzo puszystą, gładką i jasną masę (
cukier musi się całkiem rozpuścić), po czym ubijając dalej dodaję
ser. Gdy masa się połączy, dodaję
cynamon, starte na grubej tarce
jabłka,
proszek do pieczenia i mielone
migdały. Mieszam dokładnie
łopatką, dodaję
płatki owsiane. Na końcu dodaję ubite na sztywno z
solą białka, delikatnie mieszam. Masę przekładam do tortownicy (dno wykładam papierem, lekko natłuszczam boki i oprószam je mielonymi
migdałami), wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 45 minut (do suchego patyczka).






