ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka z twarogiem

Pieczone jabłka z twarogiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 jabłka (ok. 800 g),
- 100 g twarogu chudego,
- jajko (ok. 60 g),
- 2 łyżki cukru (ok. 24 g),
- sok z cytryny,
- łyżka migdałów (ok. 15 g),
- cynamon,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Myjemy jabłka, ścinamy wierzch i wydrążamy.
2. Środek jabłek skrapiamy cytryną i oprószamy cynamonem.
3. Żółtko ucieramy z cukrem a białko ubijamy ze szczyptą soli.
4. Ser łączymy z utartym żółtkiem i pianą z białka.
5. Napełniamy jabłka masą serową i posypujemy migdałami.
6. Jabłka pieczemy w 180⁰C przez ok. 45 min.
Jabłka pieczone z twarogiem są bogate w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z jabłek), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- wapń (pochodzący z sera), który zapewnia prawidłową budowę kości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 200 g
Energia: 178 , 18 kcal
Białko: 8,36 g
Tłuszcz: 4 , 55 g
Węglowodany: 29 , 53 g
Błonnik pokarmowy : 4 , 21 g
Smacznego i zdr owego
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2013/10/pieczone-jabka-z-twarogiem.html