Wykonanie
Składniki:(na 4 porcje)- 4
jabłka (ok. 800 g),- 100 g
twarogu chudego,-
jajko (ok. 60 g),- 2 łyżki
cukru (ok. 24 g),-
sok z cytryny,- łyżka
migdałów (ok. 15 g),-
cynamon,- szczypta
soli.Sposób przygotowania:1. Myjemy
jabłka, ścinamy wierzch i wydrążamy.2. Środek
jabłek skrapiamy
cytryną i oprószamy
cynamonem.3.
Żółtko ucieramy z
cukrem a
białko ubijamy ze szczyptą
soli.4.
Ser łączymy z utartym
żółtkiem i pianą z
białka.5. Napełniamy
jabłka masą
serową i posypujemy
migdałami.6.
Jabłka pieczemy w 180⁰C przez ok. 45 min.
Jabłka pieczone z
twarogiem są bogate w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
jabłek), który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- magnez (pochodzący z
migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,- wapń (pochodzący z
sera), który zapewnia prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 200 gEnergia: 178 , 18 kcal
Białko: 8,36 gTłuszcz: 4 , 55 gWęglowodany: 29 , 53 gBłonnik pokarmowy : 4 , 21 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza