ßßß Cookit - przepis na Krem brokułowy z kurkami i parmezanem

Krem brokułowy z kurkami i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Pogoda jest jaka jest, ale ja i tak jadam zupy niezależnie od pory. Dzisiaj ugotowałam krem brokułowy, oczywiście z kurkami, posypany obficie parmezanem . Pyszny krem brokułowy podprawiony śmietanką, bazylią i pietruszką, nie mówiąc już o pachnących lasem kurkami, które w tej zupie są przysłowiową kropką nad i.
Składniki: na 2 porcje
1 duży brokuł
½ l bulionu
200 ml ubitej śmietanki
garść liści bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
300 g kurek
2 łyżki masła
1 duża cebula
3 łyżki natki pietruszki
3 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
odrobina chili
Wykonanie:
Potnij brokuła na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zalej bulionem. Dodaj posiekane liście bazylii.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj 2 łyżki do brokułów i zmiksuj zupę na krem. Przelej do garnka, dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietankę i zagotuj.
Do reszty cebuli dodaj oczyszczone kurki i smaż aż kurki odparują wodę. Dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem.
Podaj krem brokułowy z kurkami i posypany świeżo utartym parmezanem.
Polecane przepisy
Letnia zupa z cukinii
Zupa szparagowa z parmezanowym chipsem
Zupa krem z fenkułu i selera
Zupa fasolowa z chorizo
Źródło:http://codojedzenia.pl/krem-brokulowy-z-kurkami-i-parmezanem