ßßß
Składniki: na 2 porcje1 duży brokuł½ l bulionu200 ml ubitej śmietankigarść liści bazylii1 łyżka oliwy z oliwek300 g kurek2 łyżki masła1 duża cebula3 łyżki natki pietruszki3 łyżki startego parmezanusól i pieprz do smakuodrobina chiliWykonanie:Potnij brokuła na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zalej bulionem. Dodaj posiekane liście bazylii.Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj 2 łyżki do brokułów i zmiksuj zupę na krem. Przelej do garnka, dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietankę i zagotuj.Do reszty cebuli dodaj oczyszczone kurki i smaż aż kurki odparują wodę. Dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem.Podaj krem brokułowy z kurkami i posypany świeżo utartym parmezanem.Polecane przepisyLetnia zupa z cukiniiZupa szparagowa z parmezanowym chipsemZupa krem z fenkułu i seleraZupa fasolowa z chorizo