Wykonanie
Pytt i panna prezentowałam to już kilka
razy, ale w tej wersji jeszcze nie. To szwedzkie danie jest tak popularne, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dzisiaj chcę Wam przedstawić trochę inny przepis na to danie, aczkolwiek jak tradycja nakazuje podane z
sadzonym jajkiem.Jeśli lubicie
bataty,
brukselkę i
jarmuż to ta kombinacja na pewno przypadnie Wam do smaku. Ja byłam zachwycona. To danie zawiera wszystko co lubię, poza tym w sam raz na szybki obiad !

Składniki: na 2-3 porcje1
batat20 średniej wielkości
brukselek250 g
jarmużu, u mnie mrożony1
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
natki pietruszki, grubo posiekanej3 łyżki
oliwysól i
pieprz do smakuDodatkowo2- 3
jajkasól i
pieprz do smaku1 łyżka
oleju do smażeniaWykonanie:Pokrój
brukselkę w plasterki, a
batata,
cebulę i
czosnek w kostkę. Smaż na
oliwie, mieszając często.
Jarmuż rozmroź i odciśnij nadmiar
wody lub odparuj zamrożony na osobnej patelni. Dodaj do reszty warzyw, posyp
pietruszką i podsmaż wszystko razem jeszcze przez chwilę.Na osobnej patelni usmaż
sadzone jajka. Posyp
solą i
pieprzem grubomielonym.Podaj pytt i panna z
jajkiem na ciepło.Polecane przepisyPytt i panna – prostota szwedzkiej kuchniWegetariańskie
chili con carneDzisiaj budzetowkaFaszerowany
bakłażan zapiekany
Sałatka makaronowa z
indykiem i pesto