ßßß Cookit - przepis na Pytt i panna, kuchnia szwedzka

Pytt i panna, kuchnia szwedzka

nazwa

Wykonanie

Pytt i panna prezentowałam to już kilka razy, ale w tej wersji jeszcze nie. To szwedzkie danie jest tak popularne, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dzisiaj chcę Wam przedstawić trochę inny przepis na to danie, aczkolwiek jak tradycja nakazuje podane z sadzonym jajkiem.
Jeśli lubicie bataty, brukselkę i jarmuż to ta kombinacja na pewno przypadnie Wam do smaku. Ja byłam zachwycona. To danie zawiera wszystko co lubię, poza tym w sam raz na szybki obiad !
Składniki: na 2-3 porcje
1 batat
20 średniej wielkości brukselek
250 g jarmużu, u mnie mrożony
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
2- 3 jajka
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Pokrój brukselkę w plasterki, a batata, cebulę i czosnek w kostkę. Smaż na oliwie, mieszając często.
Jarmuż rozmroź i odciśnij nadmiar wody lub odparuj zamrożony na osobnej patelni. Dodaj do reszty warzyw, posyp pietruszką i podsmaż wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Na osobnej patelni usmaż sadzone jajka. Posyp solą i pieprzem grubomielonym.
Podaj pytt i panna z jajkiem na ciepło.
Polecane przepisy
Pytt i panna – prostota szwedzkiej kuchni
Wegetariańskie chili con carne
Dzisiaj budzetowka
Faszerowany bakłażan zapiekany
Sałatka makaronowa z indykiem i pesto
Źródło:http://codojedzenia.pl/kolejny-przepis-na-pytt-i-panna