Wykonanie
Klopsiki to takie komfortowe danie, łatwe do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy jak u mnie na niedzielny obiad. Klopsiki podaję zazwyczaj do
gryczanej kaszy,
ziemniaków, czy
ryżu. Dzisiaj klopsiki z
rozmarynem w sosie
śmietankowym . Zaczynam zaopatrywać się w
zioła, które mam zamiar hodować na balkonie. Zaczęłam od
rozmarynu , bo ten niewybredny, a i słońca aż tyle mu nie potrzeba. Mam nadzieję, że będzie mi pięknie rósł, a tym czasem postanowiłam wykorzystać go do dzisiejszego obiadu. Dzięki rozmarynowi klopsiki i sos zyskały dużo na smaku.

Klopsiki z
rozmarynem w sosie
śmietankowymSkładniki: na 5-8 porcji1 kg mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe1 łyżka posiekanego świeżego
rozmarynu1 średnia
cebula, drobno pokrojona2 ząbki
czosnku2 dl
śmietanki1
jajkosól i
pieprz do smakuSos
śmietankowy1 mała
cebula2 łyżki
mąki1 łyżka posiekanego świeżego
rozmarynu100 g
wędzonego boczku, cienko pokrojonego300 ml
bulionu, u mnie warzywny250 ml słodkiej
śmietanysól do smakupo szczypcie
czarnego pieprzu,
cytrynowego pieprzu,
płatków wędzonej
papryki
Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg lub 250ºC bez termoobiegu. Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj na farsz. Wyłóż blaszkę pergaminem. Z farszu uformuj około 25 klopsików i ułóż na blasze. Włóż klopsiki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.Przygotuj sos. Zrumień
boczek na patelni i przełóż do miseczki. Na wytopiony tłuszcz wrzuć
cebulę i
rozmaryn. Zeszklij
cebulę, a następnie dodaj
mąkę i smaż przez minutę. Dodaj
bulion i
śmietanę. Dopraw sos
solą i
przyprawami i zagotuj. Do przyrządzonego sosu dodaj teraz
boczek, klopsiki i wymieszaj. Podawaj na gorąco z
kaszą,
ziemniakami lub
ryżemPolecane przepisyMięciutkie klopsiki i bulgur z
jabłkiemKlopsiki
mięsne z
parmezanemKlopsiki z salciccia w
pomidorowym sosieKlopsiki z
baraniny w
pomidorowym sosie z
bananamiPerski gulasz z klopsikami i
oberżyną