ßßß Cookit - przepis na Kebab, pangratatto i seler

Kebab, pangratatto i seler

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj poniosła mnie fantazja. Grillowałam kebab na patyku, który najpierw obtoczyłam w panierce z pangratatto. Do kebabu zrobiłam surówkę z selera, granatu i feta. “A gdzie ziemniaki albo ryż? “zapytali moi kochani. No dobrze już, ziemniaki też ugotowałam… choć mi wystarczył kebab i surówka.
To danie to kolejny przykład jak łatwo można połączyć idee, pochodzące z różnych kuchni świata. Wykorzystałam tu przepis na kebab na patyku, który obtoczyłam w pangratatto, a surówka z selera…nie ma chyba bardziej polskiej surówki niż ta…
Surówka z selera to moja ulubiona… Wiem, ja zawsze piszę ulubiona, bo mam mnóstwo ulibionych potraw. Właściwie łatwiej policzyć na palcach, czego nie lubię.
Składniki:
10 stycken kebab
1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe
1 cebula, starta na najmniejszych oczkach
50 ml śmietanki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
300 ml pangratatto do panierki,tu przepis
oliwą
patyczki drewniane
Wykonanie:
Z podanych składników oprócz pangratatto i oliwy zrób farsz. Podziel na 10 równych porcji i umocuj na patyczkach. Popędzluj każdy kebab oliwą i obtocz w pangratattto. Grilluj kebab na otwartym grillu lub patelni grillowej.
Surówka z selera, feta i granatu
Składniki: na 5 porcji
300 g selera
1 szalotka
2 łyżki natki pietruszki pociętej w paski
1 granat
50 ml oliwka z pestek winogron
sok z 1 limetki i otarta skórka
1 łyżka agawe syropu
50 g feta
sól do smaku
szczypta czarnego pieprzu grubozmielonego
Wykonanie:
Obierz seler i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz i pokrój w cienko szalotkę. Wymieszaj, seler, cebulę i pietruszkę. Dodaj pokruszony ser feta i otartą skórkę z limetki. Posól i popieprz.
Do małej butelki ze szczelnym korkiem wlej oliwkę, wyciśnięty sok z limetki i agawe. Zamknij butelkę i wstrząśnij energicznie, tak aby wszystkie składniki dresingu połączyły się, a następnie polej nim surówkę. Na koniec posyp surówkę owocami granatu.
Polecane przepisy
Krolewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka
Kotlety mielone z boczkiem i pieczonymi warzywami
Kotlety wieprzowe po tajsku z noodle
Fried rice z kurczakiem
Łosoś smażony w sezamie
Źródło:http://codojedzenia.pl/kebab-pangratatto-i-seler