ßßß
To danie to kolejny przykład jak łatwo można połączyć idee, pochodzące z różnych kuchni świata. Wykorzystałam tu przepis na kebab na patyku, który obtoczyłam w pangratatto, a surówka z selera…nie ma chyba bardziej polskiej surówki niż ta…Surówka z selera to moja ulubiona… Wiem, ja zawsze piszę ulubiona, bo mam mnóstwo ulibionych potraw. Właściwie łatwiej policzyć na palcach, czego nie lubię.Składniki:10 stycken kebab1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe1 cebula, starta na najmniejszych oczkach50 ml śmietanki1 jajkosól i pieprz do smaku300 ml pangratatto do panierki,tu przepisoliwąpatyczki drewnianeWykonanie:Z podanych składników oprócz pangratatto i oliwy zrób farsz. Podziel na 10 równych porcji i umocuj na patyczkach. Popędzluj każdy kebab oliwą i obtocz w pangratattto. Grilluj kebab na otwartym grillu lub patelni grillowej.
Surówka z selera, feta i granatuSkładniki: na 5 porcji300 g selera1 szalotka2 łyżki natki pietruszki pociętej w paski1 granat50 ml oliwka z pestek winogronsok z 1 limetki i otarta skórka1 łyżka agawe syropu50 g fetasól do smakuszczypta czarnego pieprzu grubozmielonegoWykonanie:Obierz seler i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz i pokrój w cienko szalotkę. Wymieszaj, seler, cebulę i pietruszkę. Dodaj pokruszony ser feta i otartą skórkę z limetki. Posól i popieprz.Do małej butelki ze szczelnym korkiem wlej oliwkę, wyciśnięty sok z limetki i agawe. Zamknij butelkę i wstrząśnij energicznie, tak aby wszystkie składniki dresingu połączyły się, a następnie polej nim surówkę. Na koniec posyp surówkę owocami granatu.
Polecane przepisyKrolewski owoc w perskim gulaszu z kurczakaKotlety mielone z boczkiem i pieczonymi warzywamiKotlety wieprzowe po tajsku z noodleFried rice z kurczakiemŁosoś smażony w sezamie