Wykonanie
Dzisiaj poniosła mnie fantazja. Grillowałam kebab na patyku, który najpierw obtoczyłam w panierce z pangratatto. Do kebabu zrobiłam surówkę z
selera,
granatu i
feta. “A gdzie
ziemniaki albo ryż? “zapytali moi kochani. No dobrze już,
ziemniaki też ugotowałam… choć mi wystarczył kebab i surówka.

To danie to kolejny przykład jak łatwo można połączyć idee, pochodzące z różnych kuchni świata. Wykorzystałam tu przepis na kebab na patyku, który obtoczyłam w pangratatto, a surówka z
selera…nie ma chyba bardziej polskiej surówki niż ta…Surówka z
selera to moja ulubiona… Wiem, ja zawsze piszę ulubiona, bo mam mnóstwo ulibionych potraw. Właściwie łatwiej policzyć na palcach, czego nie lubię.Składniki:10 stycken kebab1 kg
mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe1
cebula, starta na najmniejszych oczkach50 ml
śmietanki1
jajkosól i
pieprz do smaku300 ml pangratatto do panierki,tu przepis
oliwąpatyczki drewnianeWykonanie:Z podanych składników oprócz pangratatto i
oliwy zrób farsz. Podziel na 10 równych porcji i umocuj na patyczkach. Popędzluj każdy kebab
oliwą i obtocz w pangratattto. Grilluj kebab na otwartym grillu lub patelni grillowej.

Surówka z
selera,
feta i
granatuSkładniki: na 5 porcji300 g
selera1
szalotka2 łyżki
natki pietruszki pociętej w paski1
granat50 ml
oliwka z pestek
winogronsok z 1 limetki i otarta skórka1 łyżka agawe
syropu50 g
fetasól do smakuszczypta
czarnego pieprzu grubozmielonegoWykonanie:Obierz
seler i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz i pokrój w cienko
szalotkę. Wymieszaj,
seler,
cebulę i
pietruszkę. Dodaj pokruszony
ser feta i otartą skórkę z limetki.
Posól i popieprz.Do małej butelki ze szczelnym korkiem wlej
oliwkę, wyciśnięty
sok z limetki i agawe. Zamknij butelkę i wstrząśnij energicznie, tak aby wszystkie składniki dresingu połączyły się, a następnie polej nim surówkę. Na koniec posyp surówkę
owocami granatu.

Polecane przepisyKrolewski
owoc w perskim gulaszu z
kurczakaKotlety mielone z
boczkiem i pieczonymi warzywamiKotlety wieprzowe po tajsku z noodleFried rice z
kurczakiemŁosoś smażony w
sezamie