Wykonanie
Rabarbar ,
owoc czy warzywo, ale bez wątpnienia kruche ciasto z
rabarbarem to najszybsze i najbardziej popularne ciasto podczas lata. I nie tylko!
Rabarbar rośnie jak zwariowany. Można nim się cieszyć nawet wczesną jesiennią, a nadmiar
rabarbaru zamrozić. Rzadko kiedy trafiam na różowy
rabarbar, który najładniej się prezentuje w cieście. Dlatego kiedy już muszę zadowolić się zielonym
rabarbarem dodaję łyżkę
malin lub kilka
truskawek aby dodać mu rumieńców.Uwielbiam
rabarbar bez wątpnienia. Kruche galette z
rabarbarem otwiera sezon na
rabarbar na codojedzenia. Pomysłów na
rabarbar zawsze mnóstwo.
Lody rabarbarowe ,
drożdżowe z
rabarbarem czy
migdałowe ciasto z
rabarbarem to przepisy, które już wcześniej prezentowałam. Nawet
dżem z
rabarbarem już robiłam! Mam nadzieję, że lubicie galette z
rabarbarem, które jest niczym innym niż rustykalną kruchą tartą. Proste i bardzo smaczne!

Galette z
rabarbaremSkładniki:100 g
ryżowej mąki150 g
pszennej mąki4 łyżki
trzcinowego cukru2 łyżki
ziemniaczanej mąki + 1 łyżka140 g zimnego
masła3 łyżki zimnej
wody500 g
rabarbaru50 g
trzcinowego cukru + 1 łyżka1 łyżeczka vaniliowej pasta lub ekstraktu2 łyżki
migdałów pokrojonych w słupki1
jajko, roztrzepane
Mąkę pszenną,
ryżową i ziemniaczaną wymieszaj z
cukrem, a następnie posiekaj z zimnym
masłem. Palcami połącz składniki. Jak już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj
wodę. Uformuj kulę z ciasta i
owiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę.Obierz
rabarbar ze skórki i pokrój. Dodaj zamrożone
maliny i wymieszaj z
cukrem,
ziemniaczaną mąką i
wanilią. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o średnicy 30 cm na kawałku pergaminu. Przenieś na blachę do pieczenia. Ułóż nadzienie na środku zostawiając wolny brzeg około 4 cm. Zawiń brzeg na nadzienie i posmaruj rozmąconym
jajkiem. Posyp
migdałami i
cukrem. Wstaw galette do nagrzanego piekarnika na 200ºC i piecz przez około 40 minut na najniższym poziomie. Lekko przestudzone galette wspaniale smakuje z
lodami.Polecane przepisy
Tarta kruszonkowa z
gruszkami i
rabarbaremCo z tym rabarbarem?
Tarta kruszonkowa z
makiem i
owocamiMini tarty z
rabarbarem,
nektarynkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem i
migdałową kruszonką