Wykonanie

Ekspresowe, efektowne i niesamowicie smaczne ciacho. Użyłam mrożone kawałki ciasta, które zawsze mi zostają z przygotowywania szarlotki. Szkoda mi wyrzucić i zbieram w zamrażarce, chociażby na takie wykorzystanie. Przyznacie, że smakowite;-) Ale można zrobić kruche lub półkruche ciasto i efekt będzie podobny. Z soku z
wiśni po zapieczeniu zrobił się przepyszny
kisiel i całość po prostu smakowała nieziemsko - niebo w gębie:-)

Ja wykorzystałam kawałki ciasta zamrożonego, które mi zostało z mojej szarlotki (klik), ale można zrobić kruche ciasto, np. takie jak poniżej.Ciasto:200 g
mąki pszennej,100 g
masła,1
jajko,1 łyżka
wody,szczypta
soli.Nadzienie (podpatrzone na Kwestii smaku):50 dkg
wiśni wydrylowanych,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,4-5 łyżek
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:Do
mąki dodać kawałki twardego
masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto lub wykorzystać mrożone kawałki ciasta. Rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na okrąg. Wielkość zależy od posiadanego ciasta. Również użycie
wiśni dostosować od ilości ciasta.
Owoce wymieszać z
mąką i
cukrem. Wyłożyć na ciasto, zostawiając około 3-4 cm
boków. Pozaginać do środka, aby zamknąć dookoła
owoce. Zapiekać około 35 minut w 200 stopniach C.


Dodane do akcji: