Wykonanie
Witam, po dłuższej nieobecności. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić prosty przepis na pyszne eklery i ptysie.
Składniki na ciasto parzone:150 ml
wodypół kostki
masłaszczypta
soli1 szklanka
maki pszennejPrzygotowanie:Do garnka wlewamy
wodę i dodajemy
masło, doprowadzamy do wrzenia z
solą.Do wrzącej
wody dodajemy
mąkę i cały czas mieszamy drewniana łyżką.Ciasto jest dobre wtedy, gdy przestanie się kleić do garnka i do łyżki, od razu ściągamy z ognia i przekładamy do miseczki, aby ostygło.Aby zrobić eklery i ptysie ciasto parzone musi być zimne bo inaczej
jajka nam się zważą.Składniki na eklery:ciasto parzone4
jajka1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Ostudzoną masę parzoną przekładamy do misy robota kuchennego, mieszając wrzucamy po jednym
jajku bo nie wiadomo czy wszystkie będą nam potrzebne.( Ciasto nie może być za luźne ani za gęste).Ściągamy ciasto z
boku misy i ubijamy dalej. Na wolnych obrotach dodajemy
proszek do pieczenia.Ciasto przekładamy do szprycy i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy kulistymi ruchami ptysie i eklery.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy 25-30 minut.Dół piekarnika spryskać
wodą i nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia.Po upieczeniu eklery przekrawamy wzdłuż i możemy je nadziać dowolnym kremem lub
bitą śmietaną i górę eklera polać rozpuszczoną
czekoladą i schłodzić do lodówki.