Wykonanie
Ciasto z
rabarbarem, tym razem kruche z
kokosowym budyniem. Mniam, mniam! Dzisiaj miałam wolne, więc od samego rana kucharzyłam. Ciasto z
rabarbarem stało na mojej liście od dawna.
Rabarbar dawno kupiony leżał w lodówce, a ja jakoś nie mogłam się zebrać. Dzisiaj wreszcie…Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej
kawy. Oto przepis:

Kruche ciasto z
rabarbarem i
kokosowym budyniemSkładniki:Kruche ciasto100 g
kukurydzianej skrobii lub
ziemniaczanej mąki150 g
pszennej mąki80 g
cukru150 g zimnego
masła1 duże
jajkoZ
mąki i
masła zrób kruszonkę, rozcierając
masło z
mąką między palcami. Dodaj
jajko i zagnieć lekko ciasto. Uformuj kulę,
owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek tak aby pokrył dno formy i brzegi. Włóż do lodówki na godzinę. Nagrzej piekarnik do 160ºC na termoobiegu, nakłuj spód widelcem i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź.
Budyń kokosowy1 puszka
kokosowego mleka, 400 ml400 ml
mleka75 ml
kukurydzianej skrobii lub
ziemniaczanej mąki, (5 łyżek)1 łyżka
soku z limonki8 łyżek
cukru
Do przygotowania
kokosowego budyniu zachęcam zrobić według podanego przepisu i zamiast używać budyniu w proszku.
Mleko kokosowe ma intensywny zapach i tak ugotowany
budyń jest bardzo smaczny. Zacznij od zagotowania
kokosowego mleka z
cukrem i
sokiem z limonki.
Mleko krowie wymieszaj z
ziemniaczaną mąką i dodaj do gotującego
kokosowego mleka. Mieszaj aż
budyń zacznie gęstnieć i wrzeć. Zdejmij z ognia i ostudź.Kruszonka100 g
kokosowych wiórków100 g
pszennej mąki50 g
skrobii kukurydzianej lub
ziemniaczanej mąkiotarta skórka z
limonki50 g
cukru120 g zimnego
masła500 g
rabarbarucukier puder do oprószeniaZ podanych składników przygotuj kruszonkę. Włóż ciasto do lodówki na godzinę. Na ostudzony spód wyłóż pokrojony w kostkę
rabarbar, następnie wylej ostudzony
kokosowy budyń. Całość pokryj kruszonką. Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 160ºC i na termoobiegu. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem podwyższ temperaturę o 10- 15 stopni w kależności od piekarnika.Polecane przepisyCiasto
migdałowe z
rabarbaremTarta kruszonkowa z
gruszkami i
rabarbaremGalette z
rabarbaremProste ciasto z
rabarbaremCiasto drożdżowe z
rabarbarem i
migdałową kruszonką