ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem

nazwa

Wykonanie

Ciasto z rabarbarem, tym razem kruche z kokosowym budyniem. Mniam, mniam! Dzisiaj miałam wolne, więc od samego rana kucharzyłam. Ciasto z rabarbarem stało na mojej liście od dawna. Rabarbar dawno kupiony leżał w lodówce, a ja jakoś nie mogłam się zebrać. Dzisiaj wreszcie…Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy. Oto przepis:
Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem
Składniki:
Kruche ciasto
100 g kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki
150 g pszennej mąki
80 g cukru
150 g zimnego masła
1 duże jajko
Z mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając masło z mąką między palcami. Dodaj jajko i zagnieć lekko ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek tak aby pokrył dno formy i brzegi. Włóż do lodówki na godzinę. Nagrzej piekarnik do 160ºC na termoobiegu, nakłuj spód widelcem i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź.
Budyń kokosowy
1 puszka kokosowego mleka, 400 ml
400 ml mleka
75 ml kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki, (5 łyżek)
1 łyżka soku z limonki
8 łyżek cukru
Do przygotowania kokosowego budyniu zachęcam zrobić według podanego przepisu i zamiast używać budyniu w proszku. Mleko kokosowe ma intensywny zapach i tak ugotowany budyń jest bardzo smaczny. Zacznij od zagotowania kokosowego mleka z cukrem i sokiem z limonki. Mleko krowie wymieszaj z ziemniaczaną mąką i dodaj do gotującego kokosowego mleka. Mieszaj aż budyń zacznie gęstnieć i wrzeć. Zdejmij z ognia i ostudź.
Kruszonka
100 g kokosowych wiórków
100 g pszennej mąki
50 g skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej mąki
otarta skórka z limonki
50 g cukru
120 g zimnego masła
500 g rabarbaru
cukier puder do oprószenia
Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Włóż ciasto do lodówki na godzinę. Na ostudzony spód wyłóż pokrojony w kostkę rabarbar, następnie wylej ostudzony kokosowy budyń. Całość pokryj kruszonką. Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 160ºC i na termoobiegu. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem podwyższ temperaturę o 10- 15 stopni w kależności od piekarnika.
Polecane przepisy
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Tarta kruszonkowa z gruszkami i rabarbarem
Galette z rabarbarem
Proste ciasto z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką
Źródło:http://codojedzenia.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-kokosowym-budyniem