Wykonanie
Tarta kruszonkowa, dzisiaj z
gruszkami i
rabarbarem to chyba najprostsze ciasto. Pyszna, idealna na lato, prosta i niezwykle smakowita, pachnąca
migdałami i
owocami. Pierwsza
tarta z
rabarbarem w tym roku! Byłam dzisiaj na zakupach i po prostu nie mogłam się oprzeć, kiedy spostrzegłam
rabarbar . W drodze do domu snułam przepis na ciasto z
rabarbarem.
Tarta kruszonkowa od razu przypadła mi do smaku, zwłaszcza, że jej dawno nie robiłam. Typowa
tarta sezonowa, którą przyjemnie się piecze po kilku miesiącach przerwy.
Tarta kruszonkowa z
gruszkami i
rabarbaremSkładniki: na okrągłą formę o średnicy 26 cmKruszonka250 ml
płatków owsianych150 ml posiekanych
orzechów, u mnie pekan100 ml zmielonych
migdałów150 ml
brązowego cukru40 g stopionego
masła3 łyżki gęstego
jogurtuNadzienie
owocowe300 g
rabarberu, pokrojonego w kostkę6 małych
gruszek, pokrojonych w kostkę2 łyżki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
cukruWykonanie:Wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj. Dodaj
masło i
jogurt i mieszaj, aż powstaną grudki.Wymieszaj
gruszki i
rabarbar z
cukrem i
mąką ziemniaczaną. Wyłóż do formy i rozprowadz równomiernie. Przykryj
owoce kruszonką. Piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.Podawaj tartę lekko przestudzoną z waniliowymi
lodami lub
bitą śmietaną.

Polecane przepisyMini tarty z
rabarbarem,
nektarynkami i kruszonkąCo z tym rabarbarem?Pyszna
tarta waniliowa z
truskawkami