ßßß Cookit - przepis na Tarta kruszonkowa z gruszkami i rabarbarem

Tarta kruszonkowa z gruszkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Tarta kruszonkowa, dzisiaj z gruszkami i rabarbarem to chyba najprostsze ciasto. Pyszna, idealna na lato, prosta i niezwykle smakowita, pachnąca migdałami i owocami. Pierwsza tarta z rabarbarem w tym roku! Byłam dzisiaj na zakupach i po prostu nie mogłam się oprzeć, kiedy spostrzegłam rabarbar . W drodze do domu snułam przepis na ciasto z rabarbarem. Tarta kruszonkowa od razu przypadła mi do smaku, zwłaszcza, że jej dawno nie robiłam. Typowa tarta sezonowa, którą przyjemnie się piecze po kilku miesiącach przerwy.
Tarta kruszonkowa z gruszkami i rabarbarem
Składniki: na okrągłą formę o średnicy 26 cm
Kruszonka
250 ml płatków owsianych
150 ml posiekanych orzechów, u mnie pekan
100 ml zmielonych migdałów
150 ml brązowego cukru
40 g stopionego masła
3 łyżki gęstego jogurtu
Nadzienie owocowe
300 g rabarberu, pokrojonego w kostkę
6 małych gruszek, pokrojonych w kostkę
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj. Dodaj masło i jogurt i mieszaj, aż powstaną grudki.
Wymieszaj gruszki i rabarbar z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłóż do formy i rozprowadz równomiernie. Przykryj owoce kruszonką. Piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.
Podawaj tartę lekko przestudzoną z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną.
Polecane przepisy
Mini tarty z rabarbarem, nektarynkami i kruszonką
Co z tym rabarbarem?
Pyszna tarta waniliowa z truskawkami
Źródło:http://codojedzenia.pl/tarta-kruszonkowa-z-gruszkami-i-rabarbarem