Wykonanie
Na uczczenie świadectwa trzecioklasisty miała być
tarta z Weekendowej
Cukierni. Jednak kiedy zaczęłam wyciągać kolejne kostki
masła potrzebne do jej zrobienia lekko się przeraziłam. Dlatego też powstał pomysł wykorzystania przepisu na crumble, które robiłam ostatnio i wykorzystania składników potrzebnych do tarty. Efekt wspaniały.
Synio zjadł kruszkonkę na śniadanie bo przecież w wakacje można wszystko, no prawie wszystko.

Składniki na około 5 porcji na kruszonkę:85 g
mąki pszennej razowej85 g uprażonych na patelnipłatkó
migdałów45 g błyskawicznych
płatków owsianych (dałam zwykłe)40 g
cukruszczypta
soli60 g roztopionego
masła na
owoce:1 łyżka
mąki ziemniaczanej30 g
cukru750 g
truskawekWykonanie:W misce wymieszać
mąkę,
migdały,
płatki owsiane,
sól,
cukier, po czym wlać roztopione
masło i dłońmi wymieszać składniki aż do ich połączenia. Schować ciasto do lodówki.
Truskawki pokroić na połówki.
Owoce zasypać 3 łyżkami
cukru i odstawić do momentu aż puszczą sok.Następnie odcedzić sok, zaś
owoce wymieszać z
cukrem i
mąką ziemniaczaną, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Owoce posypać schłodzoną kruszonką (kruszonka powinna być w formie większych lub mniejszych grudek), tak aby tworzyła ona jednolitą warstwę.Crumble piec 35-40 minut w 190°C./wydrukuj przepis/