ßßß
Składniki na formę do tart o średnicy:0,5 kg truskawek50 g migdałów w słupkachKruszonka*:150 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej50 g cukru125 g zimnego masła* Kruszonka wg przepisu Kwestii Smaku – z przepisu na Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką (placek również przygotowałam i już w poniedziałek zobaczycie go na Mopsie w kuchni)
1. Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek.2. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.3. Zrobić kruszonkę. Masło posiekać na małe kawałeczki i rozcierać palcami razem z mąką i cukrem.4. Kruszonką wymieszaną z migdałami posypać owoce.5. Piec w temperaturze 180 C przez 30 minut. W ostatnich 10 minutach pieczenia włączyć termoobieg.
Crumble dodaję do akcji: