Wykonanie
Niby zwykła kruszonka, a co raz pojawia się w domu. We wrześniu najchętniej ta śliwkowa. Tym razem po raz pierwszy dodałam do niej tonki, którą na wiosnę dostałam od Bei . Mówię Wam, marzenie. Nie sądziłam, że taka niepozorna tonka tak może zmienić smak oklepanego już deseru.

Składniki:350 g
śliwek4 łyżeczki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej35 g
mąki pszennej razowej35 g
płatków owsianych górskich1 ziarno tonki35 g zimnego
masłaWykonanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. W naczyniu do zapiekania mieszamy z połową
cukru i
mąką ziemniaczaną. Ścieramy na
owoce pół tonki. W misce przygotowujemy kruszonkę.
Masło wyrabiamy palcami z
mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy
płatki, pozostały
cukier i ścieramy resztę tonki. Gotową kruszonkę wysypujemy na
owoce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy około 20 minut.