Wykonanie
Od dawna poszukuję przepisu Ainsley'a na kruszonkę ze
śliwkami. Widziałam jak ją przygotowywał w jednym ze swoich programów. Szykował ją w camperze. Do tej
pory mam przed oczami ten sok, ślinka mi cieknie na samą myśl o tym. Niestety przepisu niegdzie nie ma, albo ja nie umiem go znaleźć. No cóż została mi tylko moja wyobraźnia. Przepis, który dzisiaj pokażę jest cudny. Nie wiem, czy równie jak ten od Ainsley'a, ale jest. Być może zapiekane
śliwki mają w sobie to coś.Zdjęcie robił mój
synio, bardzo przejęty swoją rolą.

Składniki:80 dag
śliwek50 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej na kruszonkę:50 g zimnego
masła80 g
mąki pszennej razowej50 g
cukru50 g
płatków migdałowychWykonanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół (lub ćwiartki, jeśli są duże), usunąć pestki. Następnie wymieszać je z
cukrem i
mąką ziemniaczaną. Wyłożyć do naczynia do zapiekania (lub kilku małych). Następnie przygotować kruszonkę. Palcami wymieszać
masło i
mąkę, aż utworzą się grudki.
Potem dodać
cukier i
płątki migdałowe i ponownie wymieszać. Posypać
owoce kruszonką. Piec w 200 stopniach przez około 45 minut (jeśli pieczemy w małych formach, to nieco krócej)./wydrukuj przepis/