ßßß
Składniki na 12 porcji :200g mąki pszennej pełnoziarnistej200g masła100g cukru (dałam 50g cukru i 3 łyżki stewii)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu150g mielonych migdałó50g płatków migdałowych1 łyżka mąki ziemniaczanej800g śliwek węgierek
Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały wrzucić do miksera i zmiksować (najlepiej hakami) na ziarnistą masę. Gdy składniki się w miarę równomiernie połączą, wyłączyć mikser i ugniatać do powstania gruboziarnistej kruszonki (nie będzie to jednolite ciasto). 3/4 ciasta wyłożyć na posmarowanej tłuszczem okrągłej formie (26cm) i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałowymi i równomiernie oprószyć mąką ziemniaczaną.Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować, rozłożyć ciasno obok siebie na cieście i posypać pozostałą kruszonką. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 º C (z termoobiegem 160 º C).1 PORCJA to ok. 345kcal, węglowodany: 28g, białko: 5g, tłuszcz: 23g
Co do dietetyczności, to nie jest to najmniej kaloryczne ciasto w świecie. Podzielone na 12 kawałków (na mniej na prawdę nie ma szans, bo konieczna będzie dokładka) stanowi (w 1 porcji) ponad 300 kalorii, ale z drugiej strony jest to porcja świetnie wpływających na serce, odporność i urodę migdałów (które owszem, są kaloryczne, ale nie powinno zabraknąć ich w zdrowej diecie). Przy moich przepisach zawsze podaję kaloryczność przepisów, w związku z czym każdy może sam ocenić czy zjeść cały kawałek, czy przekroić go na pół.SMACZNEGO!