Wykonanie
Crumble - słodkie, rozgrzewające. Idealny deser na zimny, jesienny wieczór. Nie trzeba przy nim dużo pracy, a smak jest obłędny. Ja osobiście jestem w nim zakochana, a szczególnie w kruszonce. Tak naprawdę możecie użyć każdego
owocu, u mnie są to
śliwki i
maliny, ponieważ tak najlepiej mi smakuje ale może być też
rabarbar,
agrest,
maliny itp. Serdecznie polecam!Składniki na 6 ramekinów:1 paczka mrożonych
śliwek,1 szklanka mrożonych
malin,pół szklanki
płatków migdałów (może być mniej),4-5 łyżek
cukru,Składniki na kruszonkę:50 g ciepłego
masła,70 g
mąki pszennej (można wsypać więcej),50 g
cukru,Do naczynia żaroodpornego wsypujemy troszkę rozmrożone
śliwki,
maliny. Posypujemy
cukrem a na wierzch wsypujemy
migdały.W osobnej miseczce robimy kruszonkę.
Masło,
cukier i
mąkę wrzucamy i ugniatamy w kruszonkę, powinna być żółta. Jeśli będzie taka potrzeba możecie dosypać jeszcze troszkę
mąki. Gotową kruszonkę rozprowadzamy na wierzchu.Crumble pieczemy w 180°C przez 30-40 minut.Smacznego Kochani!