Wykonanie
"Pyszności. Rozkazuję Ci to wrzucić na bloga". Tak powiedział mój syn. Popieram go w zupełności. To że lubię kruszonki, nie jest dla nikogo tajemnicą. To, że chyba najbardziej lubię
śliwkowe, odkrywam co roku jesienią. Tym razem do mojej porcji dolałam odrobinę
amaretto i to było to, chociaż jak widać wersja bezalkoholowa też posmakowała.

Składniki (na 3 kokilki):350 g
śliwek4 łyżeczki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej35 g
mąki pszennej razowej35 g
płatków owsianych górskich1 garść
orzechów włoskich35 g zimnego
masłałyżka
amaretto (opcjonalnie)Wykonanie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na połówki. Wrzucamy do miski, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i 2 łyżeczki
cukru. Mieszamy. Możemy dodać
amaretto.
Owoce wkładamy do kokilek. Przygotowujemy kruszonkę.
Mąkę razową i
płatki mieszamy w misce. Dodajemy
masło i wyrabiamy palcami, aż powstaną grudki. Dodajemy pozostały
cukier i posiekane
orzechy. Posypujemy kruszonką
owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego o 190 stopni na 15 - 20 minut. Najlepsza na ciepło.

/wydrukuj przepis/