Wykonanie
Najpierw zrobiła ją Ewelina,
potem Ola, a na końcu ja, chociaż ja robiłam zupełnie inaczej. Nie sądziłam, że dodatek
kakao tak może zmienić dobrze mi znaną kruszonkę. Musiałam się do niej przekonać, ale było warto. Chłopcy jednak powiedzieli, że wolą tradycyjną. No cóż, była cała dla mnie ;)

Składniki:75 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao75 g
płatków owsianych80 g
cukru trzcinowego100 g
masła500 g
śliwek1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub maizeny2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżka
amaretto
Wykonanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Mieszamy z
mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami
cukru. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Skrapiamy
amaretto. Przygotowujemy kruszonkę.
Masło,
mąkę i
kakao wyrabiamy palcami. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy
cukier i
płatki owsiane. Mieszamy i posypujemy kruszonką
owoce. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.