Wykonanie
Ochota na zrobienie czegoś słodkiego z niczego jest silniejsza od jakichkolwiek ograniczeń składnikowych. Tak było też tym razem gdy chciałam upiec tartę ale nie miałam
jajek, dlatego zaczęłam pochłaniać strony internetowe w poszukiwaniu przepisów na tartę bez
jajek. Udało się i zaczęłam eksperymentować w kuchni. Wyszło mi to na dobre bo przepis zachowuje na honorowym miejscu w moim notesie.

Składniki:- 200g
mąki pszennej- 150g
masła- 80g
cukru- 30g
kakao- 2 łyżki
wódki- szczypta
soli- około pół kilograma
śliwek- 4 łyżki
cukru trzcinowego- szczypta
cynamonuPrzygotowanie:Suche składniki czyli
mąkę,
kakao,
cukier i
sól łączymy w sporej misce, następnie dodajemy posiekane
masło i 2 łyżki
wódki, która nada kruchości całemu ciastu. Siekamy wszystko nożem i ugniatamy tworząc zwarta kulkę odkładając 1/3 ciasta. Wylepiamy większa kulą silikonową formę lub zwykłą wysmarowaną wcześniej
masłem i wkładamy do lodówki na 30 min.
Śliwki kroimy w cząstki i mieszamy z
cukrem oraz
cynamonem. Zimny spód tarty obciążamy
fasolą na foli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min, po tym czasie podpiekamy bez obciążenia jeszcze 5 min i na koniec na całość wykładamy
śliwki. Taką tartę przykrywamy rozwałkowaną częścią ciasta, które wcześniej odstawiliśmy robimy dziurki i zapiekamy 25 min. Gdy wystygnie posypujemy
cukrem pudrem.




Smacznego !