ßßß
Składniki:- 200g mąki pszennej- 150g masła- 80g cukru- 30g kakao- 2 łyżki wódki- szczypta soli- około pół kilograma śliwek- 4 łyżki cukru trzcinowego- szczypta cynamonuPrzygotowanie:Suche składniki czyli mąkę, kakao, cukier i sól łączymy w sporej misce, następnie dodajemy posiekane masło i 2 łyżki wódki, która nada kruchości całemu ciastu. Siekamy wszystko nożem i ugniatamy tworząc zwarta kulkę odkładając 1/3 ciasta. Wylepiamy większa kulą silikonową formę lub zwykłą wysmarowaną wcześniej masłem i wkładamy do lodówki na 30 min. Śliwki kroimy w cząstki i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. Zimny spód tarty obciążamy fasolą na foli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min, po tym czasie podpiekamy bez obciążenia jeszcze 5 min i na koniec na całość wykładamy śliwki. Taką tartę przykrywamy rozwałkowaną częścią ciasta, które wcześniej odstawiliśmy robimy dziurki i zapiekamy 25 min. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego !