Wykonanie
Ciasto dzieciństwa, chociaż wtedy
jadłam głównie ze
śliwkami. Wiem, że moja mam korzysta z takiego przepisu na ciasto do szarlotki, więc tak naprawdę połączyłam dwa w jedno. Ciasto idealne na jesień. Będzie znikać szybko. Zapewniam.

Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1 1/4 szklanki
cukru (można mniej)5 jaj250 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao4 - 5
jabłekkilkanaście
śliwek1 łyżeczka
cynamonu + 1 - 2 łyżki
cukruWykonanie:
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Dodać
masło i
żółtka i całość posiekać. Dodać około 1/4 szklanki
cukru i szybko wyrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Następnie ciasto wyjąć i oddzielić około 2/3 ciasta. Mniejszy kawałek ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodać
kakao i dokładnie wyrobić.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Podsmażyć z odrobiną
cukru i
cynamonu.
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąc pestki.Duży kawałek jasnego ciasta wyłożyć na dnie. Na ciasto wyłożyć
jabłka, a na nie połówki
śliwek. Na
owoce zetrzeć na grubej tarce jasne ciasto.
Białka ubić na sztywno z
cukrem. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto z
kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.