Prosty i szybki deser z owocami zapiekanymi pod kruszonką.Głównym składnikiem deseru są sezonowe owoce / maliny/ i kruche ciasto przygotowane na bazie masła i mąki razowej z dodatkiem migdałów. Gatunek owoców i skład kruszonki jest zupełnie dowolny i właśnie dlatego deser można przygotować w dowolnej kompozycji smakowej z wykorzystaniem ulubionych rodzajów mąki i dodatków.Deser zawsze się udaje, smakuje wyśmienicie i jest jedyny w swoim rodzaju.Wystarczy kilkanaście minut, niewiele składników by z naszej kuchni ulatniał sięniesamowity zapach zapiakanych owoców.Składniki:0,75 szklanki mąki pszennej razowej4 łyżki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego110 g masła2 łyżki mielonych migdałóworaz500 g malin2 łyżki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej2 łyżki płatków lub słupków migdałowychmasło do smarowania foremekWykonanie:Mąkę połączyć z migdałami, cukrem i cukrem waniliowym.Dodać masło i palcami rozetrzeć wyrabiając kruszonkę.Naczynia żaroodporne/kokilki/ posmarować masłem.Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.Do każdego naczynia nałożyć porcję owoców do 3/4wysokości.Posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C na ok. 25-30 min. lekkiego zrumienienia kruszonki.Podawać na ciepło ze śmietaną lub lodami.Zamiast mielonych migdałów do kruszonki można dodać wiórki kokosowe.