ßßß Cookit - przepis na Kokosowy sernik z Physalis

Kokosowy sernik z Physalis

nazwa

Wykonanie

Serniki robię zdecydowanie najczęściej. Uwielbiam je nie tylko jeść, ale i piec. Sernik wdzięcznie poddaje się wszelkim eksperymentom plus niezwykla prostota wykonania skłania ciągle do nowych wyzwań. Ten sernik gościł na moim świątecznym stole i zagości powtórnie w Sylwestra i Nowy Rok. Tym razem jednak w wersji XL.
Biały, śnieżny, pachnący kokosem z błyszczącymi kulkami owoców Physalis (Miechunka peruwianska). Te pomarańczowe kulki mają strukturę małych pomidorków, a ubrane w papierowe łuski wyglądają jak małe chińskie latarenki. Ich lekko słodko-kwaśny smak idealnie współgra z delikatnym smakiem kokosa. Sernik jest wszystkie moje kokosowe serniki jest pyszny, kremowy, nie opada, nie pęka, pozostaje prosty i równiutki. Dodam tylko, że dodatek kokosa nadaje sernikowi wyjątkowo aksamitną strukturę. Wygląda cudnie i tak też smakuje. To następny z serii kokosowych pyszności, w sam raz na powitanie Nowego Roku. Sernik upiekłam w małej foremce o śednicy 20 cm. Foremka była wypełniona ciastem po brzegi, jeśli więc dysponujesz nie za wysoką foremką, lepiej użyj nieco większej.
Składniki na spód :
6 sucharków pełnoziarnistych
3 czubate łyżki wiórkow kokosowych
50 g masła
Składniki na mase serową :
750 g sera
4 jajka L
180 g cukru
1 puszka mleka kokosowego - 400 g
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mondaminy
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki malibu
Dodatkowo :
100 g owoców physalis + 2-3 łyżki wiórkow kokosowych + 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Wykonanie:
Składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i dość drobno zmiksować. Powstałą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki, do stężenia.
Składniki na masę serową wymieszać na małych obrotach miksera, wbijać po jednym jajku, tylko do wymieszania składników, nie dłużej.
Masę serową wylać na schłodzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175° C. Piec 15 minut. Jeśli chcesz uzyskać megakremową konsystencję, wystarczy umieścić poziom niżej w piekarniku żaroodpornym naczynie z wrzącą wodą (okolo 250 ml). Następnie zmiejszyć temperaturę do 120° C i piec następne 90 minut. Boki powinny być dobrze ścięte, a środek pozostanie lekko drżący. Studzić na kratce.
Sernik schłodzić całą noc w lodówce, aby się ustabilizował.
Górę sernika i boki wysmarować syropem z agawy i obsypać wiórkami kokosowymi. Z owocków physalis obciąć ogonki, rozchylić listki i ułożyć na serniku.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/12/kokosowy-sernik-noworoczny.html