Wykonanie

Serniki robię zdecydowanie najczęściej. Uwielbiam je nie tylko jeść, ale i piec. Sernik wdzięcznie poddaje się wszelkim eksperymentom plus niezwykla prostota wykonania skłania ciągle do nowych wyzwań. Ten sernik gościł na moim świątecznym
stole i zagości powtórnie w Sylwestra i Nowy Rok. Tym razem jednak w wersji XL.Biały, śnieżny, pachnący
kokosem z błyszczącymi kulkami
owoców Physalis (Miechunka peruwianska). Te
pomarańczowe kulki mają strukturę małych
pomidorków, a ubrane w papierowe łuski wyglądają jak małe chińskie latarenki. Ich lekko słodko-kwaśny smak idealnie współgra z delikatnym smakiem
kokosa. Sernik jest wszystkie moje
kokosowe serniki jest pyszny, kremowy, nie opada, nie pęka, pozostaje prosty i równiutki. Dodam tylko, że dodatek
kokosa nadaje sernikowi wyjątkowo aksamitną strukturę. Wygląda cudnie i tak też smakuje. To następny z
serii kokosowych pyszności, w sam raz na powitanie Nowego Roku. Sernik upiekłam w małej foremce o śednicy 20 cm. Foremka była wypełniona
ciastem po brzegi, jeśli więc dysponujesz nie za wysoką foremką, lepiej użyj nieco większej.

Składniki na spód :6 sucharków pełnoziarnistych3 czubate łyżki wiórkow
kokosowych50 g
masłaSkładniki na mase
serową :750 g
sera4
jajka L180 g
cukru1 puszka
mleka kokosowego - 400 g3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub mondaminy

1 łyżka
cukru waniliowego3 łyżki
malibuDodatkowo :100 g
owoców physalis + 2-3 łyżki wiórkow
kokosowych + 2 łyżki
syropu z agawy lub
mioduWykonanie:Składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i dość drobno zmiksować. Powstałą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki, do stężenia.Składniki na masę
serową wymieszać na małych obrotach miksera, wbijać po jednym
jajku, tylko do wymieszania składników, nie dłużej.Masę
serową wylać na schłodzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175° C. Piec 15 minut. Jeśli chcesz uzyskać megakremową konsystencję, wystarczy umieścić poziom niżej w piekarniku żaroodpornym naczynie z wrzącą
wodą (okolo 250 ml). Następnie zmiejszyć temperaturę do 120° C i piec następne 90 minut. Boki powinny być dobrze ścięte, a środek pozostanie lekko drżący. Studzić na kratce.Sernik schłodzić całą noc w lodówce, aby się ustabilizował.Górę sernika i boki wysmarować
syropem z agawy i obsypać wiórkami kokosowymi. Z
owocków physalis obciąć ogonki, rozchylić listki i ułożyć na serniku.ŻYCZĘ SMACZNEGO !