ßßß Cookit - przepis na Sernik z mango i mlekiem kokosowym-znakomity

Sernik z mango i mlekiem kokosowym-znakomity

nazwa

Wykonanie

Dawno byłam ciekawa tego smaku. Mango - najwykwintniejszy owoc tropikalny, ze względu na smak, zapach i kolor z kremowym, gęstym, delikatnym i upajającym zapachem miąższem, w połączeniu z sernikiem. Do tego niepowtarzalny subtelny smak kokosa. Składniki niezwykle wyrafinowane w smaku. I tak właśnie smakuje ten sernik. Sernik bajka ! W głównej mierze to zasługa dodatku kremu kokosowego. Sprawdził się doskonale w serniku z dynią tutaj: klik i serniku z truskawkami tutaj: klik . To zdecydowanie trzy najsmaczniejsze serniki jakie jadłam. Zamiana śmietany kremówki, która od dawna jest na "cenzurowanym" na aksamitny krem kokosowy to nie tylko najlepszy krok dla naszego zdrowia i naszej sylwetki, ale gwarancja niezwykle aksamitnego, muślinowego wręcz sernika. Spróbujcie zresztą sami.
Post o dobroczynnym działaniu kokosa na nasze zdrowie znajdziesz tutaj: klik. Sernik upiekłam w foremce o średnicy 24 cm i wysokości 8,5 cm. Sernik jest ogromny.
Zapraszam do przepisu.
Składniki na spód sernika :
8-10 sucharków pełnoziarnistych
6 pełnych łyżek wiorków kokosowych
czubata łyżka masła
Składniki na masę serową :
1 kg sera
250 ml mleka kokosowego
5 jajek
około 400 ml puree z mango (1,5 owocu mango)
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru + 3 łyżki
cukier waniliowy
4 łyżki mączki ziemniaczanej
orzeszki pistacjowe do ozdoby gotowego sernika (opcjonalnie)
Polewa z mango na górę sernika : 3/4 szklanki puree z mango + 1 żółtko
Wykonanie:
Drobno zmiksować sucharki z wiórkami kokosowymi i masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i obręczą wysmarowaną masłem. Ucisnąć dłonią lub łyżką i wstawić do lodówki, by masa stężała.
Z obranego mango usunąć pestkę, a uzyskany miąższ zblendować na gładką masę. Zblendowalam półtora mango. Puree przetrzeć przez sitko, żeby usunąć włókna z owocu. Dodać sok z jednej cytryny oraz 3 łyżki cukru.
Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, następnie dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników - nie dłużej, by zbytnio nie napowietrzać masy serowej.
Otworzyć mleko kokosowe, nie mieszając uprzednio zawartości puszki i odlać wodę kokosową. Do sernika przełożyć tylko gęstą kremową masę kokosową. Dodać puree z mango, pozostawiając około 3/4 szklanki do wykończenia sernika. Całość zmiksować i przelać na spód przygotowanej tortownicy.
Odłożone puree z mango wymieszać z żółtkiem i wylać na masę serową. Trzonkiem łyżeczki zatoczyć fantazyjne kręgi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec następne 90 minut.. Upieczony sernik będzie miał dobrze ścięte brzegi, natomiast środek pozostanie lekko drżący.
Wyłączyć piekarnik. Poczatkowo studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie na kratce.
Podawać schłodzony przez całą noc w lodówce, gdy masa się ustabilizuje. Wówczas jest najlepszy. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/11/egzotyczny-sernik-z-mango-i-mlekiem.html