Wykonanie

Dawno byłam ciekawa tego smaku.
Mango - najwykwintniejszy
owoc tropikalny, ze względu na smak, zapach i kolor z kremowym, gęstym, delikatnym i upajającym zapachem miąższem, w połączeniu z sernikiem. Do tego niepowtarzalny subtelny smak
kokosa. Składniki niezwykle wyrafinowane w smaku. I tak właśnie smakuje ten sernik. Sernik bajka ! W głównej mierze to zasługa dodatku kremu
kokosowego. Sprawdził się doskonale w serniku z
dynią tutaj: klik i serniku z
truskawkami tutaj: klik . To zdecydowanie trzy najsmaczniejsze serniki jakie
jadłam. Zamiana
śmietany kremówki, która od dawna jest na "cenzurowanym" na aksamitny krem
kokosowy to nie tylko najlepszy krok dla naszego zdrowia i naszej sylwetki, ale gwarancja niezwykle aksamitnego, muślinowego wręcz sernika. Spróbujcie zresztą sami.Post o dobroczynnym działaniu
kokosa na nasze zdrowie znajdziesz tutaj: klik. Sernik upiekłam w foremce o średnicy 24 cm i wysokości 8,5 cm. Sernik jest ogromny.Zapraszam do przepisu.Składniki na spód sernika :8-10 sucharków pełnoziarnistych

6 pełnych łyżek
wiorków kokosowychczubata łyżka
masłaSkładniki na masę
serową :1 kg
sera250 ml
mleka kokosowego5
jajekokoło 400 ml puree z
mango (1,5
owocu mango)sok z 1
cytryny1 szklanka
cukru + 3 łyżki
cukier waniliowy4 łyżki
mączki ziemniaczanejorzeszki pistacjowe do ozdoby gotowego sernika (opcjonalnie)

Polewa z
mango na górę sernika : 3/4 szklanki puree z
mango + 1
żółtkoWykonanie:Drobno zmiksować sucharki z wiórkami kokosowymi i
masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i obręczą wysmarowaną
masłem. Ucisnąć dłonią lub łyżką i wstawić do lodówki, by masa stężała.Z obranego
mango usunąć pestkę, a uzyskany miąższ zblendować na gładką masę. Zblendowalam półtora
mango. Puree przetrzeć przez sitko, żeby usunąć włókna z
owocu. Dodać sok z jednej
cytryny oraz 3 łyżki
cukru.
Ser wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym,
mąką ziemniaczaną, następnie dodawać po jednym
jajku i miksować tylko do połączenia składników - nie dłużej, by zbytnio nie napowietrzać masy serowej.Otworzyć
mleko kokosowe, nie mieszając uprzednio zawartości puszki i odlać
wodę kokosową. Do sernika przełożyć tylko gęstą kremową masę
kokosową. Dodać puree z
mango, pozostawiając około 3/4 szklanki do wykończenia sernika. Całość zmiksować i przelać na spód przygotowanej tortownicy.Odłożone puree z
mango wymieszać z
żółtkiem i wylać na masę
serową. Trzonkiem łyżeczki zatoczyć fantazyjne kręgi.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec następne 90 minut.. Upieczony sernik będzie miał dobrze ścięte brzegi, natomiast środek pozostanie lekko drżący.Wyłączyć piekarnik. Poczatkowo studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie na kratce.Podawać schłodzony przez całą noc w lodówce, gdy masa się ustabilizuje. Wówczas jest najlepszy. Życzę smacznego!