Wykonanie
Lemon
curd-przepisów na niego jest wiele...zazwyczaj robiony jest na
maśle przez co jest bardzo kaloryczny.Mega
cytrynowy - idealnie spisze się jako dodatek do kruchych babeczek, warstwy
tortu czy sernika, możliwości jego zastosowania jest wiele, amatorzy kwaśnych
cytrynowych smaków będą nim zachwyceni!Ja robiłam go pierwszy raz, zredukowałam ilość
masła na rzecz
oleju roślinnego dzięki temu jest lżejszy,
będę robić go częściej jest obłędny!



Składniki:3
cytryny1 łyżka
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
masła20 dag
cukru16 g
cukru waniliowego1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej2
jajka2
żółtkaSposób przygotowania:
Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą
wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać
cukry, dodać
jajka oraz
żółtka,wsypać
mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania ,



następnie dodać
olej oraz
masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy
budyń w lodówce.Życzę smacznego -)