ßßß Cookit - przepis na Lemon Curd-cytrynowy budyń

Lemon Curd-cytrynowy budyń

nazwa

Wykonanie

Lemon curd-przepisów na niego jest wiele...zazwyczaj robiony jest na maśle przez co jest bardzo kaloryczny.
Mega cytrynowy - idealnie spisze się jako dodatek do kruchych babeczek, warstwy tortu czy sernika, możliwości jego zastosowania jest wiele, amatorzy kwaśnych cytrynowych smaków będą nim zachwyceni!
Ja robiłam go pierwszy raz, zredukowałam ilość masła na rzecz oleju roślinnego dzięki temu jest lżejszy, będę robić go częściej jest obłędny!
Składniki:
3 cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka masła
20 dag cukru
16 g cukru waniliowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 żółtka
Sposób przygotowania:
Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania ,
następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce.
Życzę smacznego -)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/05/lemon-curd-cytrynowy-budyn.html