ßßß
Składniki:150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (3 średnie cytryny)1 łyżeczk a skórki startej z cytryny180 g cukru3 żółtka1 duże jajko1 łyżeczka mąki ziemniaczanej80 g masła 82 %
Jajko i żółtka dobrze roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli wodnej) cały czas mieszając przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Gotowy krem wystudzić i przelać do słoika. Można przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego!Rady: Aby w kremie nie pojawiły się grudki, należy go dokładnie mieszać w trakcie gotowania (najlepiej za pomocą trzepaczki). Jeśli jednak grudki się pojawią, wystarczy zmiksować go przez chwilę lub przetrzeć przez sito.Aby podczas stygnięcia na kremie nie pojaw ił się ko żuch, wystarczy przykryć naczynie w którym się chłodzi folią spożywczą, w taki sposób, aby dotykało wierzchu kremu.Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie modyfikować, według własnego uznania.