Wykonanie
Ten słodko kwaśny krem urzekł mnie smakiem od pierwszej łyżeczki. Jest pyszny! Kremowy i słodko-kwaśny. Nadaje nowego, ciekawego charakteru klasycznym tostom, świetnie sprawdzi się do naleśników czy tart,
ciastek lub deserów. Nie ukrywam jednak, że najlepiej smakuje sam, wyjadany łyżeczką prosto ze słoiczka. Przepisów na lemon
curd jest wiele, ja przedstawię Wam dziś mój, według mnie idealny.
Składniki:150 ml świeżo wyciśniętego
soku z cytryny (3 średnie
cytryny)1 łyżeczk a skórki startej z
cytryny180 g
cukru3
żółtka1 duże
jajko1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej80 g
masła 82 %
Jajko i
żółtka dobrze roztrzepać w rondelku, dodać sok i
skórkę z cytryny,
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli
wodnej) cały czas mieszając przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę
masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się
masła i zgęstnienia kremu. Gotowy krem wystudzić i przelać do słoika. Można przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego!Rady: Aby w kremie nie pojawiły się grudki, należy go dokładnie mieszać w trakcie gotowania (najlepiej za pomocą trzepaczki). Jeśli jednak grudki się pojawią, wystarczy zmiksować go przez chwilę lub przetrzeć przez sito.Aby podczas stygnięcia na kremie nie pojaw ił się ko żuch, wystarczy przykryć naczynie w którym się chłodzi folią spożywczą, w taki sposób, aby dotykało wierzchu kremu.Ilość
cukru i
soku z cytryny można dowolnie modyfikować, według własnego uznania.