ßßß Cookit - przepis na " Lemon curd "

" Lemon curd "

nazwa

Wykonanie

Zapewne wiele osób słyszało o tym cudownym kremie cytrynowym,osobiście nie wiedzieć czemu podchodziłam do niego bardzo sceptycznie aż do chwili gdy naszedł mnie pewien pomysł i postanowiłam go wypróbować.
Krem ten ma wszechstronne zastosowanie,można go podawać jako dodatek do tostów,naleśników,różnych babeczek,pączków,jako krem lub baza do kremiu do tortów itd.
Składniki:
3 cytryny
2 jaja
2 żółtka
20 dkg cukru
2 gramy mąki ziemniaczanej
3 dkg masła
Wykonanie:
Cytryny umyć i osuszyć.
Skórkę z cytryn zetrzeń na drobnej tarce i wycisnąć sok z cytryn.
Do garnka wsypujemy cukier,skórkę i sok z cytryn,mąkę ziemniaczaną ,jajka i żółtka.Wszystko dokładnie należy rozmieszać ( ja użyłam trzepaczki rózgowej).Wstawiamy na mały ogieć,podgrzewamy cały czas mieszając.Postępujemy tak aż doprowadzimy do wrzenia.
Dodajemy masło,dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 min. cały czas mieszając.
Masa ma być bładka i lśniąca.
Gotowy krem przekładamy do słoiczka i przykrywamy folią sożywczą.
Krem możemy tak przechowywać w lodówce przez tydzień.
Przepis zaczerpnięty z magazynu: "Moje smaki życia" wydanie :grudzień 2012
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/10/Lemon-curd.html