ßßß Cookit - przepis na Krem lemon curd

Krem lemon curd

nazwa

Wykonanie

Już od dłuższego czasu chodziło mi po głowie aby przygotować krem lemon curd, który bardzo mi posmakował jako krem w kruchej tarcie z włoską bezą na górze. Kilka razy z rzędu zaopatrywałam się w potrzebne składniki na krem, czyli cytryny i lemonki, ale zawsze jakoś mi z tym schodziło i krem nie mógł doczekać się realizacji.
Tym razem miałam więcej czasu i postanowiłam wykonać krem lemon curd .
Krem wyszedł przepyszny i dużo lepszy niż ten w tartach zakupionych w cukierni. Tego kremu chyba nikomu nie trzeba polecać a jego specyficzny słodko-kwaśny smak na długo pozostaje w pamięci naszych kubków smakowych.
Dzisiaj polecam krem lemon curd a w następnym wpisie zapraszam Was na tartę z jego udziałem .
Gorąco polecam!!
2 duże cytryny
2 limonki
200g cukru
100 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 żółtka
Cytryny i limonki dokładnie wyszorować i sparzyć wrzącą wodą.
Z owoców zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Jajka i żółtka roztrzepać rózgą, dodać cukier, sok, otartą skórkę oraz mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować cały czas mieszając do zgęstnieni.
Zdjąc z ognia, dodać masło, wymieszać i ponownie ustawić garnek na ogniu.
Pogotować około 1 minuty cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki.
Zdjąć z ognia, przełożyć do słoiczka i schłodzić.
W lodówce można go przechowywać do 7 dni.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/krem-lemon-curd