Wykonanie
Już od dłuższego czasu chodziło mi po głowie aby przygotować krem lemon
curd, który bardzo mi posmakował jako krem w kruchej tarcie z włoską
bezą na górze. Kilka
razy z
rzędu zaopatrywałam się w potrzebne składniki na krem, czyli
cytryny i
lemonki, ale zawsze jakoś mi z tym schodziło i krem nie mógł doczekać się realizacji.Tym razem miałam więcej czasu i postanowiłam wykonać krem lemon
curd .Krem wyszedł przepyszny i dużo lepszy niż ten w tartach zakupionych w
cukierni. Tego kremu chyba nikomu nie trzeba polecać a jego specyficzny słodko-kwaśny smak na długo pozostaje w pamięci naszych kubków
smakowych.Dzisiaj polecam krem lemon
curd a w następnym wpisie zapraszam Was na tartę z jego udziałem .Gorąco polecam!!
2 duże
cytryny2
limonki200g
cukru100 g
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka2
żółtkaCytryny i
limonki dokładnie wyszorować i sparzyć wrzącą
wodą.Z
owoców zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Jajka i
żółtka roztrzepać rózgą, dodać
cukier, sok, otartą skórkę oraz
mąkę.Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować cały czas mieszając do zgęstnieni.Zdjąc z ognia, dodać
masło, wymieszać i ponownie ustawić garnek na ogniu.Pogotować około 1 minuty cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki.Zdjąć z ognia, przełożyć do słoiczka i schłodzić.W lodówce można go przechowywać do 7 dni.