ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWIEC Z PORZECZKAMI, MALINAMI I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

DROŻDŻOWIEC Z PORZECZKAMI, MALINAMI I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj rano siedziałam sobie na kanapie (proszę nie mylić Ewy z leniem z wierszyka ;)) i pomyślałam, że mam ogromną ochotę na ciasto drożdżowe. Tak naprawdę to ono dreptało za mną już kilka dni, a w cukierniach wprost nie mogłam od niego oderwać wzroku.
Ciasto zrobiłam błyskawicznie, bo rosło, jak szalone na upalnym balkonie.
Muszę powiedzieć, że porzeczki smakują wyśmienicie w połączeniu ze słodką, orzechową kruszonką.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
około 3,5 szklanki mąki pszennej (jeżeli ciasto będzie zbyt luźne można dodać ciut więcej)
3/4 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 jajka
30 gramów świeżych drożdży
2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 saszetka cukru waniliowego
150 gramów masła
porzeczki
maliny
Składniki na orzechową kruszonkę:
50 gramów zmielonych (na mąkę) orzechów ziemnych (można zamienić np. na migdały)
pół szklanki cukru
4 łyżki mąki
125 gramów masła, roztopionego
cukier gruba rafinada (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Mąkę wsyp do dużego naczynia i zrób w niej dołek.
2. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, połącz z cukrem i wlej to do dołka w mące.
3. Odstaw na około 10 minut, aby drożdże wyrosły.
4. Dodaj resztę składników i dokładnie wyrób ciasto.
5. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
6. Następnie wyłóż ciasto na natłuszczoną (będzie dość luźne) i posypaną bułką tartą dużą formę do ciast.
7. Na cieście wyłóż owoce.
8. Kruszonka: Masło rozpuść. Następnie połącz je z mąką orzechową i cukrem. Na końcu dodaj mąkę pszenną (w takiej ilości, aby kruszonka była sypka).
9. Posyp owoce kruszonką.
10. Posyp kruszonkę rafinadą (opcjonalnie).
11. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 100 stopni C.
Po około 20 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 40 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2014/07/drozdzowiec-z-porzeczkami-malinami-i.html