Wykonanie

Dzisiaj rano siedziałam sobie na kanapie (proszę nie mylić Ewy z leniem z wierszyka ;)) i pomyślałam, że mam ogromną ochotę na
ciasto drożdżowe. Tak naprawdę to ono dreptało za mną już kilka dni, a w cukierniach wprost nie mogłam od niego oderwać wzroku.Ciasto zrobiłam błyskawicznie, bo rosło, jak szalone na upalnym balkonie.Muszę powiedzieć, że
porzeczki smakują wyśmienicie w połączeniu ze słodką,
orzechową kruszonką.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki na ciasto:około 3,5 szklanki
mąki pszennej (jeżeli ciasto będzie zbyt luźne można dodać ciut więcej)3/4 szklanki
mlekapół szklanki
cukru3
jajka30 gramów świeżych
drożdży2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 saszetka
cukru waniliowego150 gramów
masłaporzeczkimalinySkładniki na
orzechową kruszonkę:50 gramów zmielonych (na
mąkę)
orzechów ziemnych (można zamienić np. na
migdały)pół szklanki
cukru4 łyżki
mąki125 gramów
masła, roztopionego
cukier gruba rafinada (opcjonalnie)Wykonanie:1.
Mąkę wsyp do dużego naczynia i zrób w niej dołek.2.
Drożdże rozpuść w ciepłym
mleku, połącz z
cukrem i wlej to do dołka w
mące.3. Odstaw na około 10 minut, aby
drożdże wyrosły.4. Dodaj resztę składników i dokładnie wyrób ciasto.5. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.6. Następnie wyłóż ciasto na natłuszczoną (będzie dość luźne) i posypaną
bułką tartą dużą formę do ciast.7. Na cieście wyłóż
owoce.

8. Kruszonka:
Masło rozpuść. Następnie połącz je z
mąką orzechową i
cukrem. Na końcu dodaj
mąkę pszenną (w takiej ilości, aby kruszonka była sypka).9. Posyp
owoce kruszonką.10. Posyp kruszonkę rafinadą (opcjonalnie).

11. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę na 100 stopni C.Po około 20 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 40 minut.Smacznego :)