Wykonanie

Jeśli dobrze pamiętam, to
porzeczki ostatni raz jadłem chyba jakieś 15 lat temu... Aż wierzyć się nie chce, że minęło tyle czasu. Było to oczywiście w babcinym sadzie, gdzie poza wszystkimi kolorami
porzeczek rósł też
agrest,
truskawki i inne,
owocowe oraz warzywne, smakołyki. Jak się okazało, dzięki temu, że nie próbowałem
porzeczek przez te wszystkie lata, kiedy skusiłem się na nie teraz, od razu przypomniało mi się gorące,
słoneczne popołudnie. Świeżo skoszona trawa pod stopami i parzący asfalt na szosie, przez którą trzeba było szybko przebiec, do babci stojącej na ganku i wołającej nas na obiad... Tak bardzo lubię wracać pamięcią do tych wspomnień.nadzienie:200 g czerwonych
porzeczekdodatkowo:1
jajko do posmarowania
cukier do posypania przed upieczeniemzaczyn na ciasto (8 sztuk):370 g
mąki30 ml ciepłego
mleka15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukruciasto:60 ml ciepłego
mleka60 g roztopionego
masła50 g
cukru1
jajkoMąkę umieścić w naczyniu.
Drożdże połączyć z
cukrem oraz
mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać do
mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Jajko wymieszać z
mlekiem oraz
cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodawać stopniowo wystudzone
masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować
okręgi z cieńszymi brzegami, a grubszym środkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek kłaść po 1 łyżce
owoców, zawijać i sklejać brzegi. W dłoni uformować okrągłe bułeczki i układać na papierze sklejonymi brzegami do
spodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika drożdżówki posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
cukrem. Piec 20 minut w 180 ºCSmacznego! :)