ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Drugie ciacho, które koniecznie chciałam zasmakować z czereśniami to drożdżowiec. PYCHA !!!! Znikł w mgnieniu oka :) Przepis z bloga Mała cukierenka .
Składniki na ciasto :
200 ml ciepłego mleka
500 g mąki ( użyłam tortowej )
40 g świeżych drożdży
130 g cukru
1 jajo
130 g masła
1,5 kg wydrylowanych czereśni
Kruszonka :
100 g masła
100 g mielonych migdałów ( użyłam 70 g w płatkach )
100 g mąki
80 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
Drożdże rozcieramy z 60 g cukru, dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy 2 łyżki mąki, dobrze mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy drożdże nam wyrosną rozpuszczamy masło, odstawiamy. Do mąki dodajemy jajko, mieszamy, dodajemy ciepłe masło i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy na gładkie ciasto ( zagniatamy około 5 minut ). Ciasto przekładamy do miski, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Masło na kruszonkę roztapiamy. Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce razem z roztopionym masłem i rozcieramy w dłoniach tak aby powstały grudki. Wstawiamy do lodówki.
Blachę o wymiarach 38x36 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto rozciągamy dłonią na całą blachę równomiernie. Następnie układamy odsączone z nadmiaru soku owoce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 160°C przez około 40 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/08/Drozdzowe-ciasto-z-czeresniami-i-kruszonka.html