Wykonanie
Drugie ciacho, które koniecznie chciałam zasmakować z
czereśniami to drożdżowiec. PYCHA !!!! Znikł w mgnieniu oka :) Przepis z bloga Mała
cukierenka .

Składniki na ciasto :200 ml ciepłego
mleka500 g
mąki ( użyłam tortowej )40 g świeżych
drożdży130 g
cukru1
jajo130 g
masła1,5 kg wydrylowanych
czereśniKruszonka :100 g
masła100 g mielonych
migdałów ( użyłam 70 g w płatkach )100 g
mąki80 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego ( 16 g )
Drożdże rozcieramy z 60 g
cukru, dolewamy ciepłe
mleko, dosypujemy 2 łyżki
mąki, dobrze mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy
drożdże nam wyrosną rozpuszczamy
masło, odstawiamy. Do
mąki dodajemy
jajko, mieszamy, dodajemy ciepłe
masło i wyrośnięte
drożdże, wyrabiamy na gładkie ciasto ( zagniatamy około 5 minut ). Ciasto przekładamy do miski, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Masło na kruszonkę roztapiamy. Wszystkie składniki kruszonki umieszczamy w misce razem z roztopionym
masłem i rozcieramy w dłoniach tak aby powstały grudki. Wstawiamy do lodówki.Blachę o wymiarach 38x36 cm smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Ciasto rozciągamy dłonią na całą blachę równomiernie. Następnie układamy odsączone z nadmiaru soku
owoce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie wierzch posypujemy kruszonką.Pieczemy w temp. 160°C przez około 40 minut.Smacznego :)