ßßß
Składniki na około 5 porcji (u mnie 4) na kruszonkę:85 g mąki85 g uprażonych na patelni orzechów włoskich (można również użyć orzechów laskowych)45 g błyskawicznych płatków owsianych (dałam zwykłe)50 g cukruszczypta soli60 g roztopionego masła na owoce:1 łyżka mąki ziemniaczanej50 g cukru250 g truskawek350 g rabarbaruW misce wymieszać mąkę, lekko posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, cukier, po czym wlać roztopione masło i dłońmi wymieszać składniki aż do ich połączenia. Schować ciasto do lodówki.Truskawki pokroić na połówki, rabarbar pokroić na ok. 2-3 cm cząstki. Owoce zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić do momentu aż puszczą sok.Następnie odcedzić sok, zaś owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Owoce posypać schłodzoną kruszonką (kruszonka powinna być w formie większych lub mniejszych grudek), tak aby tworzyła ona jednolitą warstwę.Crumble piec 35-40 minut w 190°C.
/wydrukuj przepis/