Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Owoce na gorąco pod chrupiącą kruszonką...tak prosto i tak pysznie. Podane z gałką ulubionych lodów lub jogurtem naturalnym to prawdziwe niebo w gębie. Do crumble wykorzystuję sezonowe owoce, tym razem przygotowałam je z truskawkami i rabarbarem. Nie mogę zdecydować się, którą wersję crumble lubię najbardziej, bo mam słabość do tego deseru i każde wydaje mi się najpyszniejsze :)Składniki (na ok. 5 kokilek średnicy 10 cm):500 g truskawek2 laski rabarbaru10 łyżeczek cukru1 łyżeczka masła (do wysmarowania kokilek)Kruszonka:200 g mąki100 g masła100 g cukru1/2 łyżki domowego cukru waniliowegoszczypta soliKokilki wysmarować masłem. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki. W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru. Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Gorące crumble podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego!Rady: Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą, a cukier zwykły cukrem trzcinowym.Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, czy zmielone orzechy lub migdały.