ßßß Cookit - przepis na Crumble z truskawkami i rabarbarem

Crumble z truskawkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Owoce na gorąco pod chrupiącą kruszonką...tak prosto i tak pysznie. Podane z gałką ulubionych lodów lub jogurtem naturalnym to prawdziwe niebo w gębie. Do crumble wykorzystuję sezonowe owoce, tym razem przygotowałam je z truskawkami i rabarbarem. Nie mogę zdecydować się, którą wersję crumble lubię najbardziej, bo mam słabość do tego deseru i każde wydaje mi się najpyszniejsze :)
Składniki (na ok. 5 kokilek średnicy 10 cm):
500 g truskawek
2 laski rabarbaru
10 łyżeczek cukru
1 łyżeczka masła (do wysmarowania kokilek)
Kruszonka:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
Kokilki wysmarować masłem. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki. W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru. Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Gorące crumble podawać z gałką ulubionych lodów. Smacznego!
Rady: Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą, a cukier zwykły cukrem trzcinowym.
Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, czy zmielone orzechy lub migdały.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/06/crumble-z-truskawkami-i-rabarbarem.html