ßßß Cookit - przepis na Truskawki zapiekane pod kruszonką

Truskawki zapiekane pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten deser . Chrupiąca kruszonka, a pod spodem miękkie i delikatne truskawki. Obłędne! Zrobiłam malutkie porcje, takie do schrupania, na raz;)
Składniki:
(5 porcji- małe kokilki)
Masło - 50 gramów
cukier - 2 łyżki
mąka - 4 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Truskawki - 15 sztuk
Wykonanie:
Na początku nastawiamy piekarnik na180*C. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy w plasterki, układamy na dnie kokilek. Masło roztapiamy, w tym czasie mąkę łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Roztopione masło wlewamy do mąki z cukrami ciągle mieszając. Powstaną grudki - kruszonka. Zasypujemy nią truskawki. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut. Tryb: gór i dół plus termoobieg. Piekłam na środkowej półce.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/06/truskawki-zapiekane-pod-kruszonka.html