Wykonanie
Uwielbiam ten deser . Chrupiąca kruszonka, a pod
spodem miękkie i delikatne
truskawki. Obłędne! Zrobiłam malutkie porcje, takie do schrupania, na raz;)Składniki:(5 porcji- małe kokilki)
Masło - 50 gramów
cukier - 2 łyżki
mąka - 4 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Truskawki - 15 sztuk
Wykonanie:Na początku nastawiamy piekarnik na180*C.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy w plasterki, układamy na dnie kokilek.
Masło roztapiamy, w tym czasie
mąkę łączymy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Roztopione
masło wlewamy do
mąki z
cukrami ciągle mieszając. Powstaną grudki - kruszonka. Zasypujemy nią
truskawki. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut. Tryb: gór i dół plus termoobieg. Piekłam na środkowej półce.