Wykonanie
Fantastyczny deser. Jest pyszny, zdrowy i łatwy do wykonania. Możesz użyć dowolnych
owoców sezonowych – ja użyłam
truskawek przy pierwszym podejściu (najlepsze!) i
brzoskwiń kolejnym razem. Ale równie dobrze sprawdziłaby się ich mieszanka lub
maliny,
jagody, czy nawet
jabłka. Do
owoców dobierz swoje ulubione
lody tak, aby smaki się pięknie komponowały. Jeśli przyjdzie Ci do głowy myśl- po co tyle zachodu, można przecież zjeść
lody z surowymi
owocami – uwierz mi, warto. Chrupiąca kruszonka, słodkie, gorące
owoce, kremowe, zimne
lody.

Składniki400g
owoców30g + łyżka
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam 3 ziaren Lubelli, ale możesz też użyć pszennej lub orkiszowej)100g
płatków owsianych (nie błyskawicznych)35g
cukruSzczypta
soli4 łyżki
masłaLodyPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.
Owoce umyj, pokrój jeśli trzeba, wysyp do naczynia żaroodpornego lub foremki, wymieszaj z łyżką
mąki.Do miski wsyp pozostałą
mąkę,
płatki owsiane,
cukier, szczyptę
soli, dodaj pokrojone
masło.Palcami wyrób szybko kruszonkę, posyp nią
owoce.Wstaw do piekarnika na 45 minut – aż kruszonka zrumieni się na brązowo, a sok z
owoców zacznie lekko kipieć.Podawaj na gorąco z
lodami.






Smacznego!