Wykonanie

Czyli crumble z
rabarbarem :) Wersja smaczna i zdrowa, bo w kruszonce umieściłam
płatki owsiane,
orzechy włoskie oraz
razową mąkę orkiszową. Deser szybki w przygotowaniu, a
owoce można do niego użyć dowolne... Teraz pojawił się
rabarbar, więc go wykorzystałam. Lubimy też wersję
rabarbarowo-
truskawkową!Składniki (na blachę 23x33cm)ok. 1kg
rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki (zużyłam mniej więcej 1300g)1 szkl
płatków owsianych3/4 szkl wyłuskanych
orzechów włoskich1 szkl
mąki orkiszowej razowej (użyłam typu 2000)4 łyżki nierafinowanego
cukru (użyłam trzcinowego) lub jakiejś innej substancji słodzącejok. 100g
masła, miękkiegoszczypta
soli morskiejPokrojony
rabarbar umieściłam w blaszce.
Płatki owsiane wrzuciłam do malaksera i nieco zmiksowałam, by były drobniejsze. Następnie dodałam
orzechy oraz
mąkę i jeszcze raz włączyłam malakser by zmielił
orzechy (nie drobno).
Potem dodałam
cukier oraz
masło i szczyptę
soli. Miksowałam aż składniki dobrze się połączyły i zaczęły się kleić.Kruszonką posypałam
rabarbar. Wstawiłam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale i po wystudzeniu jest smaczne :)